Bucureștiul este pregătit să ofere Chișinăului expertiză în domeniul războiului hibrid, inclusiv în combaterea atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare. Declarația a fost făcută de președintele României, Nicușor Dan, în marja Summitului NATO.
„Noi avem o anumită expertiză pe războiul hibrid, care înseamnă și pentru regiunea noastră atacuri cibernetice și dezinformare. Pe aceste chestiuni, pe măsura în care autoritățile din Moldova ne vor solicita ajutorul, îi vom ajuta”, a afirmat Nicușor Dan.
Referitor la atacurile cibernetice, președintele a precizat că asistența constă în „moduri de a proteja infrastructuri critice”. În privința dezinformării, el a menționat că România și R. Moldova au experiență, „cu campanii agresive de manipulare pe rețelele sociale”.
În context electoral, Nicușor Dan a subliniat importanța scrutinului parlamentar din 28 septembrie pentru Republica Moldova: „Sunt foarte importante alegerile din 28 septembrie. Este important ca votul cetățenilor să aibă loc fără interferența Rusiei.”
***
La Haga se desfăşoară summitul NATO, unde pe 25 iunie a fost adoptată o Declaraţie care califică Rusia drept „o ameninţare pe termen lung” la adresa securităţii euro-atlantice şi reafirmă „angajamentul neclintit” faţă de articolul 5 privind apărarea colectivă. Aliaţii confirmă sprijinul „pe termen lung” pentru Ucraina, iar cheltuielile alocate acesteia vor intra în calculul bugetelor naţionale de apărare. Totodată, statele membre convin să-şi majoreze bugetele militare până la 5% din PIB până în 2035, încurajate de SUA să achiziţioneze echipamente americane.