Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, salută decizia autorităților de la Chișinău de a înainta o inițiativă legislativă de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” din Legislația țării noastre. Oficialul român crede că în așa fel, limba română va fi pusă la loc de cinste, iar nedreptatea făcută de-a lungul istoriei va fi reparată. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru NordNews.
„Am depus ieri dimineață flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu și am discutat chiar pe această temă. Domnul Grosu mi-a confirmat că, într-adevăr, au de gând să facă acest lucru, să transpună în Legislație. Cred în primul rând că i se face dreptate limbii române pentru că a fost numită în toate felurile, numai nu limba română, așa cum e corect. Mai este și o corectare lingvistică pentru că moldovenii vorbesc română, așa cum americanii vorbesc engleză, mexicanii vorbesc spaniolă, nu mexicană. Limba vorbită în Republica Moldova este limba română. În primul rând se corectează o eroare, dar și o nedreptate făcută limbii române în toată această perioadă în care propaganda sovietică a încercat să ne divizeze spunând că nu vorbim aceeași limbă”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
Amintim că, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că pe 27 martie 2023, de ziua Unirii Basarabiei cu România, oficialii de la Chișinău ar urmă să înainteze o inițiativă legislativă prin care sintagma „limba română” va înlocui termenul de „limbă moldovenească” în Legislația Republicii Moldova.
„Avem relații extraordinare, în sfârșit relații corecte, omenești, firești cu România. Când ne aducea camioanele cu vaccinuri, guvernarea socialistă le primea sub podul de la Telecentru. Acum avem relații foarte bune, proiecte importante, construim poduri, linii de interconexiune, acum trebuie să aducem investitori români”, a declarat Igor Grosu.
Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „moldovenească, funcţionând în baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituţională a constatat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, deoarece această denumire se regăseşte în Declaraţia de Independenţă, un act care e mai presus decât Constituţia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!