Rossotrudnichestvo a inclus moldovenii în lista popoarelor Rusiei. Postarea a adunat peste 100 de comentarii în câteva ore

Pe pagina de Facebook a „Russkii Dom”, care aparține Asociației Federale Ruse Rossotrudnicestvo, a fost publicat un mesaj despre moldoveni, drept „unul dintre popoarele Federației Ruse”. În text se vorbește despre trăsăturile distinctive ale moldovenilor – cultură, tradiții și bucătărie. Postarea a adunat peste 100 de comentarii în doar câteva ore de la publicare, atât în română, cât și în rusă. Anterior, pe pagina organizației au fost publicate informații și despre alte popoare care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse.

„Plăcinte, învârtită, mămăligă… Dacă auziți pentru prima oară aceste cuvinte, atunci la sigur nu cunoașteți bucătăria națională a moldovenilor. Însă aceasta ocupă un loc aparte în cultura acestui popor. „Aluatul pentru plăcinte trebuie să fie atât de subțire, încât prin el să poți citi un ziar”, învață moldovencele tânăra generație. Pe timpul URSS, acest popor era considerat drept„italieni ruși” datorită limbii frumoase, sonore și a marii iubiri pentru vin. Relația lor cu muzica poate fi considerată fanatism. Păstrându-și tradițiile, folosesc instrumente fără seamăn în lume. Unul dintre acestea este naiul, care poate conține 8 sau mai multe tuburi. Un alt element distinctiv al moldovenilor este tradiția botezului. Dacă în Rusia copilul are un singur naș și o singură nașă, la moldoveni pot fi și patru, și cinci. Datorită acestui fapt, sărbătorile de familie, de regulă, se desfășoară cu un număr mare de oaspeți și cu mese îmbelșugate”, se arată în text.

 

Postarea a adunat peste 100 de comentarii în doar câteva ore. Cea mai mare parte dintre internauți a scris mesaje critice în română, dar și în rusă, unele agresive.

„Vreau să vă corectez – popoarele României sunt moldovenii”, „Ați mai vrea voi. Sunt o mulțime de popoare asuprite în Federația Rusă, poate, poate se vor trezi între timp”, „Cineva își pierde mințile”, „Citiți istoria! Documentați-vă din cărți, arhive. Nu inventați istoria voastră!”, sunt câteva dintre comentariile internauților.

Alți internauți au susținut ideea enunțată de agenția rusă de stat: „Salutări din Chișinău!”, „Când rusa va fi a doua limbă de stat?”, „Mai sunt și dansuri și melodii populare, de exemplu – hora, doina…”.

 

De la începutul lunii august până în prezent, pe pagina Russkii Dom au fost publicate și alte texte despre „popoare care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse”, inclusiv georgieni și evrei.

Nu este pentru prima oară când autoritățile ruse vorbesc despre moldoveni drept „popor care locuiește pe teritoriul Federației Ruse”. În august 2021, Ministerul rus al Culturii a susținut financiar realizarea unui spot video în care se menționează acest lucru – într-o poveste care ar reprezenta moldovenii.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2010, în Federația Rusă locuiau peste 170 de mii de moldoveni. Datele celui mai recent recesământ (2020-2021) nu au fost deocamdată publicate.

Disclaimer! Redacția NM condamnă Condamnă apelurile de violență, dezumanizare, revanșism, xenofobie, discurs instigator la ură și exploatarea fobiilor dar și a prejudecăților, inclusiv în timpul războiului. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: