Facebook/Iv Ceban

Rudele a 23 de cadre medicale răpuse de coronavirus vor beneficia de indemnizații a câte 100 mii de lei

23 de familii ai căror membri au fost răpuși de infecția COVID-19 vor beneficia de câte o indemnizație unică în mărime de 100 de mii de lei. Pe 14 iulie, cabinetul de miniștri a decis alocarea în acest scop a sumei de 2,3 milioane lei din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Indemnizația unică în valoare de 100 000 de lei va fi acordată la 23 de familii. Alocarea celor 2,3 milioane de lei va fi prima debursare a mijloacelor financiare în acest scop. Anterior, statul oferea compensații doar pentru angajații instituțiilor statului care au fost afectați de Covid-19 la locul de muncă.

„Sper că această practică va fi respectată și de către Guvernul cu mandat deplin care urmează să vină, deoarece au mai rămas familii ale personalului medical decedat care nu au beneficiat de această indemnizație unică”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Precizăm că vor putea benefica de acești bani soția/soțul persoanei decedate; copiii până la vârsta de 18 ani sau până la 23 de ani dacă își continuă studiile; sau unul dintre părinți dacă nu sunt alți urmași. Indemnizațiile vor fi oferite familiilor ai căror membri au murit din cauza infecției de coronavirus nu mai devreme de 17 martie 2020.

***

De la începutul pandemiei de coronavirus, peste 100 de lucrători medicali au fost răpuși de infecția COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: