Locuințe, sanatoriu, călătorii gratuite în transportul public și indemnizații mai mari. Veteranii de război, protest la Parlament
Full Article 3 minutes read

Locuințe, sanatoriu, călătorii gratuite în transportul public și indemnizații mai mari. Veteranii de război, protest la Parlament

Un grup de veterani ai războiului de pe Nistru a protestat, pe 19 septembrie, la Parlament. Manifestanții solicită introducerea mai multor înlesniri în proiectul de lege cu privire la veteranii de război. 

Câteva zeci de veterani de război s-au adunat în scuarul Parlamentului, unde au protestat. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți față de inițiativa legislativă cu privire la veteranii de război.

În cazul în care acest proiect de lege va fi adoptat, va crește mortalitatea și sărăcia în rândul veteranilor de război. Cât de trist este să constatăm că atât proiectul de lege, cât și întrunirile în teritoriu sunt o piesă de teatru în scop electoral. (…) Oare înțelege actuala guvernare europeană cu astfel de metode și forme de promovare a proiectului de lege dezbină și mai tare și va înrăutăți cu mult mai rău situația și climatul moral-psihologic?”, a declarat un manifestant.

El a sugerat că, în cazul în care nu va da curs solicitărilor veteranilor de război, va fi organizată o acțiune de protest masivă.

Responsabilii de la Guvern nu au comentat acțiunea de protest.

Precizăm că, pe 17 septembrie, într-o conferință de presă la IPN, veteranii de război au cerut de la autorități să introducă unor înlesniri în proiectul de lege cu privire la veteranii de război, care au fost excluse. Este vorba despre călătorii gratuite cu toate mijloacele urbane de pasageri și cu transportul feroviar sau auto pe rutele suburbane, biletele de tratament balneo-sanatorial gratuite – o dată pe an pentru veteranii de război cu dizabilități și o dată la trei ani în centrele de reabilitare ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale și în alte instituții de acest tip. Totodată, veteranii solicită includerea în lege a persoanelor cu dizabilități severe, care necesită ajutor permanent din partea altor persoane și au dreptul o dată pe an la însoțitor, stabilirea alocațiilor, îndemnizațiilor văduvelor de război sau membrilor familiilor acestora, în mărime de 50% din salariul minim pe țară, executarea necondiționată a hotărârilor judecătorești, privind asigurarea cu locuințe a veteranilor de război și invalizilor de război, precum și elaborarea și adoptarea planului de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”.

Proiectul de lege cu privire la veteranii de război a fost adoptat în prima lectură și urmează a fi examinat în a doua lectură. Documentul stipulează că prevederile inițiativei legislative vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: