Securitatea din Orientul Mijlociu: Ministerul de Externe al Moldovei s-a convocat în celulă de criză
Full Article 2 minutes read

Securitatea din Orientul Mijlociu: Ministerul de Externe al Moldovei s-a convocat în celulă de criză

Celula de criză de la Ministerul Afacerilor Externe s-a întrunit astăzi pentru a analiza situația de securitate din Orientul Mijlociu. Potrivit unui comunicat al MAE, această structură monitorizează constant evoluțiile din Israel și menține un contact continuu cu Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv și alte instituții responsabile, pentru a anticipa riscurile care ar putea afecta cetățenii moldoveni.

Discuțiile de astăzi s-au concentrat pe situația curentă din Orientul Mijlociu și pe planurile de acțiune ale instituțiilor naționale, adaptate la diverse scenarii. Reprezentanții MAE au menționat că, până în prezent, nu au fost primite solicitări de sprijin consular din partea cetățenilor Republicii Moldova care se află în această regiune.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul ferm adresat pe 4 august cetățenilor moldoveni de a evita călătoriile neesențiale în Israel și în zona Orientului Mijlociu, unde situația de securitate se află într-o continuă schimbare și se poate deteriora brusc, fără o avertizare prealabilă.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele de transport disponibile. În acest context, MAE sublinează că aeroportul internațional Ben Gurion funcționează normal, iar zborurile către Republica Moldova sunt efectuate regulat.
***

Amintim că, după asasinarea liderului Biroului politic al organizației teroriste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, Israelul se așteaptă la un atac din partea Iranului.

Tot mai multe state și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul și să își amâne orice călătorie spre această destinație. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis, pe 4 august, o alertă de călătorie pentru Liban și regiunea Orientului Mijlociu, solicitând cetățenilor să evite deplasările în aceste zone și îndemnându-i pe cei aflați deja acolo să le părăsească „imediat”.

Ambasadorul țării noastre în Israel, Alexandr Rotman, a declarat recent pentru NewsMaker că situația în Israel este incertă; de aceea, cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să evite călătoriile în această țară, iar cei deja aflați acolo trebuie să se informeze în timp despre adăposturi, în cazul unui atac. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: