Rusia a interzis imunizarea cu vaccinul Pfizer, inclusiv în clinicile private
Full Article 2 minutes read

Rusia a interzis imunizarea cu vaccinul Pfizer, inclusiv în clinicile private

Roszdravnadzor a declarat că niciuna dintre clinicile private din Rusia nu are dreptul legal de a utiliza vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, scrie presa rusă pe 14 ianuarie.

Reacția vine după ce, marți, membra Comitetului pentru sănătate din cadrul Dumei de Stat, Tatiana Solomatina, a declarat pentru „Echo Moskvi” că în clinica israeliană Hadassah din Moscova este posibilă imunizarea împotriva COVID-19, contra plată.

„Ei lucrează conform altor legi, baza legală este diferită, pentru că, de facto, este o clinică străină care pur și simplu este amplasată pe teritoriul țării noastre”, a precizat Solomatina.

Solicitați de jurnaliștii de la RBK, reprezentanții clinicii au precizat că sunt afiliați clusterului medical Skolkovo din suburbia Moscovei, în cadrul căruia, potrivit legislației ruse privind clusterele medicale internaționale, este permisă utilizarea preparatelor și a tehnologiilor neînregistrate în Rusia, dar aprobată în statele din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

De cealaltă parte, reprezentanții Roszdravnadzor au declarat că utilizarea vaccinului Pfizer este interzisă inclusiv și pentru această clinică.

„Importul pe teritoriul Rusiei și utilizarea vaccinului împotriva noului tip de coronavirus, care nu a fost înregistrat în Rusia este interzisă”, au menționat reprezentanții instituției și au subliniat că această interdicție include și organizațiile din cadrul clusterului medical internațional.

***

Anterior, în ianuarie, compania Pfizer a declarat că nu va livra companiilor private din Rusia preparatele pentru imunizarea împotriva COVID-19, din cauza cererii mare de pe piață și că astfel de contracte sunt încheiate, deocamdată, numai la nivel guvernamental.

În Rusia au fost înregistrate două vaccinuri împotriva Covid-19: Sputnik V, elaborat de Centrul „Gamalei” și EpiVacCorona, elaborat de Centrul „Vektor” din Novosibirsk. În decembrie, în țară a demarat vaccinarea populației la scară largă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: