Rusia anunță că își retrage militarii de la frontiera cu Ucraina. Însă nu pe toți
Full Article 2 minutes read

Rusia anunță că își retrage militarii de la frontiera cu Ucraina. Însă nu pe toți

O parte dintre trupele rusești, amplasate în regiunile de Vest și Sud ale Federației, au finalizat exercițiile militare și urmează să revină în unitățile militare, informează Meduza.io pe 15 februarie. Anunțul a fost făcut de către reprezentantul Ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov.

O parte dintre militarii care au finalizat exercițiile au început deja să plece. Alții vor mai rămâne, inclusiv cei care participă la acțiunile comune cu militarii belaruși. Acestea ar urma să se încheie în data de 20 februarie.

„În unele regiuni de importanță din oceanul Pacific și mările adiacente teritoriului Federației Ruse se desfășoară o serie de exerciții militar-marine, în cadrul cărora sunt implicate submarine, nave și aviația marină”, a precizat Konașenkov.

Rubla rusească și acțiunile de la bursă au reacționat momentan la anunțul privind finalizarea exercițiilor. În doar câteva minute, cursul rublei rusești s-a întărit față de dolar și euro cu peste 1 rublă – până la 75,6 ruble pentru 1 dolar și până la 85,7 ruble pentru 1 euro. La ora 11:13, indicele Bursei de la Moscova a crescut până la 3574,27 puncte (+2,67%), iar indicele RTS – până la 1485,41 puncte (+4,16%).

În ajun, pe 14 februarie, ministrul rus al Apărării Serghei Șogu l-a informat pe președintele Vladimir Putin că o parte dintre exercițiile militare „se apropie de final și se vor încheia în timpul apropiat”.

***

În ultimele câteva luni, Rusia a concentrat la frontiera cu Ucraina un număr considerabil de militari, sub pretextul unor exerciții planificate. Ulterior, presa a început să scrie că Moscova ar pregăti o invazie în Ucraina. De cealaltă parte, Kremlinul a negat de fiecare dată asemenea acțiuni, însă a solicitat NATO să nu accepte aderarea Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainene, la frontiera comună cu Rusia ar fi fost concentrat un număr de 120 mii de militari. Țările din Vest s-au arătat îngrijorate față de o posibilă invazie din partea Rusiei, iar mai multe misiuni diplomatice și-au evacuat militarii din Kiev și le-au recomandat cetățenilor să evite călătoriile în Ucraina.

Conform unor informații neoficiale, invazia ar fi urma să aibă loc pe 16 februarie. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat această zi „Ziua Unității”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: