Rusia, condamnată de CEDO într-un dosar de „revenge porn”. Suma pe care trebuie să o achite unei femei
Full Article 2 minutes read

Rusia, condamnată de CEDO într-un dosar de „revenge porn”. Suma pe care trebuie să o achite unei femei

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă într-un dosar de „revenge porn” (răzbunare prin publicarea unor fotografii intime), „stalking” (urmărirea unei persoane) și „cyber harassement” (hărțuire cibernetică). Judecătorii au ajuns la concluzia că autoritățile nu au reușit să o protejeze pe Valeria Volodina de cyberbullying (hărțuire în mediul online) din partea unei persoane fizice, încălcând în acest mod art. 8 al Convenției privind drepturile omului – dreptul la respect față de viața privată și cea familială. Potrivit CEDO, femeia trebuie să primească compensații în mărime de 7,5 mii de euro, scrie BBC.

Valera Volodina era hărțuită de către fostul său partener – în 2016, acesta i-a spart un account pe rețelele de socializare și a publicat date personale și fotografii intime. În prieteni au fost adăugați colegii fiului său, care în acel moment avea 12 ani, dar și dirigintele acestuia.

Femeia a depus o plângere la poliția din Ulianovsk, însă oamenii legii au refuzat să ancheteze cazul: „Site-ul „VKontakte” nu este un mijloc de informare în masă, nu au fost identificate semne de comitere ale unei infracțiuni”, se arată în refuzul poliției.

Doi ani mai târziu, pe rețelele de socializare „VKontakte” și „Instagram” au apărut noi pagini false ale femeii, care conțineau date personale și fotografii intime. Abia atunci a fost inițiat un dosar penal. Doi ani mai tîrziu, în octombrie 2020, anchetatorii au reușit să găsească fotogragiile intime ale victimei în telefonul fostului său partener. Cu toate acestea, cazul a fost închis, din motiv că a expirat termenul de prescripție.

În 2018, Volodina a depus de două ori plângeri la poliția din Ulianovsk, pe motiv că fostul său partener o amenință cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare. Drept dovadă, aceasta le-a arătat polițiștilor mesajele. Însă și în acest caz forțele de ordine au refuzat inițierea unui dosar penal, pe motiv că „amenințările nu sunt reale”.

În iulie 2019, CEDO a examinat plângerea femeii și a ajuns la concluzia că autoritățile din Rusia sunt vinovate de încălcarea interdicției cu privire la atitudine inumană, stabilind că acestea trebuie să îi achite compensații în mărime de 20 de mii de euro. De această dată, CEDO a condamnat Rusia pentru inacțiunea autorităților.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: