„Rusia impune embargouri, UE rămâne partener solid”. 7 produse agricole din Moldova, scutite de taxe vamale în UE încă un an
Full Article 3 minutes read

„Rusia impune embargouri, UE rămâne partener solid”. 7 produse agricole din Moldova, scutite de taxe vamale în UE încă un an

Comerțul liberalizat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost prelungit cu încă un an. Decizia a fost luată de Consiliul European, pe 13 mai. Aceste măsuri de liberalizare a cotelor de export sunt valabile pentru șapte categorii de produse: strugurii de masă, roșiile, usturoiul, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Potrivit ministrului Economiei Dumitru Alaiba, dacă în 2021 țara noastră exporta către UE de la 15,8 mii tone de struguri, atunci în 2023 Moldova a exportat până la 32,3 mii tone. „În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața”, a adăugat oficialul. 

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a anunțat că pe 13 mai Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Oficialul moldovean a precizat că din 2022 producătorii moldoveni pot exporta mai multe mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă. Potrivit lui Alaiba, din 2021 până în 2023 exporturile noastre către UE au crescut considerabil: „Struguri – de la 15,8 mii tone la 32,3 mii tone; Mere proaspete – de la 1,0 mii tone la 13,2 mii tone; Prune – de la 25,8 mii tone la 60,4 mii tone; Cirese de la – 74 tone la 2,9 mii tone”.

Mai mult, a adăugat oficialul, „avem produse care depășesc cotele prevăzute”: „Struguri – cu 62%; Prune – cu 300%; Cireșe – cu 93%”.

„Datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 mln USD. Cu 129% mai mult decât în 2022. Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața”, a menționat Alaiba pe rețelele de socializare.

Menționăm, măsura de liberalizare a comerțului se va aplica începând cu 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira, până pe 24 iulie 2025. Suspendarea taxelor și cotelor de import a intrat în vigoare în iulie 2022 și a fost ulterior extinsă pentru alte 12 luni, în luna iulie a anului trecut. Mai precizăm că după doi ani de război în Ucraina, relațiile comerciale și economice dintre Moldova și Rusia s-au deteriorat semnificativ. NewsMaker a studiat dinamica relațiilor în acele domenii care în mod tradițional legau Republica Moldova și Rusia și a explicat de ce experții califică situația actuală drept una „la punctul de jos” și  la ce să ne așteptăm în continuare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: