Rusia provoacă din nou panică: acuză Kievul că ar putea „utiliza materiale radioactive” în apropierea Transnistriei. Chișinăul îndeamnă la calm
Full Article 3 minutes read

Rusia provoacă din nou panică: acuză Kievul că ar putea „utiliza materiale radioactive” în apropierea Transnistriei. Chișinăul îndeamnă la calm

Rusia se declară „îngrijorată” cu privire la faptul că Ucraina ar putea „utiliza materiale radioactive” în apropierea regiunii transnistrene, unde și așa se atestă tensiuni. Declarația a fost făcută de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, pe 1 martie. NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău cu privire la aceste declarații. Kievul nu a comentat deocamdată acuzațiile.

„Ministerul rus al Apărării a remarcat și anterior că regimul de la Kiev pregătește provocări pentru a acuza forțele armate ale Rusiei că ar aplica lovituri asupra obiectivelor radioactive periculoase, care ar putea provoca scurgeri de materiale radioactive și infestare”, a menționat Zaharova.

Diplomatul rus a adăugat: „Nu putem să nu fim îngrijorați că acest lucru se întâmplă în apropierea Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev crește tensiunile în mod conștient”.

În replică, reprezentanții guvernului de la Chișinău au declarat: „Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova”.

***

Amintim că, anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Moscova urmărește cu atenție evenimentele din Transnistria și „este îngrijorată” de ceea ce se întâmplă. Oficialul rus susține că „situația dificilă din regiune este provocată din exterior”. Ministerul rus al Apărării a declarat în repetate rânduri că Kievul și-a concentra trupele militare în apropierea segmentului transnistrean.

Comentând acuzațiile Moscovei, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.

Pe 24 februarie, liderul ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Ucraina respectă integritatea teritorială a Moldovei, iar zvonurile lansate de autoritățile ruse, despre o presupusă invazie, nu sunt nimic altceva decât dezinformare.

Pe 1 martie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Patrick Ryder a declarat că SUA nu dispune de informații care să confirme „concentrarea de trupe ucrainene” în apropierea segmentului transnistrean.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: