„Rusia se teme”. Care va fi relația Moldova-NATO, dacă Octavian Țîcu va deveni președinte
Full Article 3 minutes read

„Rusia se teme”. Care va fi relația Moldova-NATO, dacă Octavian Țîcu va deveni președinte

Octavian Țîcu, candidat la alegerile prezidențiale din această lună, consideră că Republica Moldova trebuie să adere la NATO, chiar dacă majoritatea populației țării nu susține această idee. El a declarat că, în cazul în care va deveni președintele țării, va explica cetățenilor de ce este necesară integrarea în Alianța Nord-Atlantică, iar în același timp va promova intercalarea sistemului național de apărare și securitate cu structurile euroatlantice. Octavian Țîcu a adăugat că NATO dispune de unicul sistem de apărare de care Federația Rusă, care de mai bine de doi ani duce o invazie brutală pe teritoriul Ucrainei, „se teme”. Precizările au fost făcute în unei runde de dezbateri electorale de la postul de televiziune N4. 

Octavian Țîcu a fost întrebat ce relație va exista între Republica Moldova și NATO în cazul în care el va deveni președinte.

Noi avem un punct explicit legat de pace, securitate și apărare. Este al doilea punct în planul de guvernare, care presupune necesitatea unei armate pregătite și dotate. Și acest lucru nu se poate întâmpla decât printr-o colaborare cu instituțiile nord-atlantice. Noi înțelegem reticența cetățenilor R. Moldova în raport cu aderarea R. Moldova la NATO și vom continua să informăm cetățenii R. Moldova despre necesitatea de a adera la NATO, dar până la acel moment în care vom face acești pași pregătitori, avem nevoie să continuăm acest proces de intercalare a sistemului nostru de apărare și securitate în cel legat de structurile euroatlantice. Pentru că este unicul sistem de apărare la nivel european și mondial care asigură, nu spun 100% la 100% securitatea și apărarea unui stat, dar are cel mai înalt nivel de securitate de care dispune vreo putere la ora actuală și unica de care Rusia se teme într-adevăr. Aceasta este linia noastră directoare în raport cu NATO. Vom continua să colaborăm, să discutăm, să schimbăm opinii și să ne pregătim cu toții de prevenirea acestui război în Republica Moldova”, a spus Octavian Țîcu.

Precizăm că un sondaj WatchDog, realizat în aprilie 2024, a arătat că 34% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Moldovei la NATO, dacă ar avea loc un astfel de referendum, iar 47,5% – împotrivă. 10% sunt indeciși, aproape 7% – au spus că nu vor participa la un astfel de plebiscit, iar circa 2% – nu au răspuns.

Octavian Țîcu va concura la alegerile prezidențiale din partea Blocul „Împreună”, care este format din trei formațiuni politice pro-europene: Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Programul electoral integral al candididatului poate fi găsit AICI.

***

La dezbaterile electorale din 8 octombrie, de la N4, ar fi trebuit să participe și candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” la alegerile prezidențiale, Vasile Tarlev, însă cu o oră înainte de începerea acestora, a anunțat televiziunea că nu se va mai prezenta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: