Rusia și-a scos în larg navele cu armament nuclear, pentru prima oară în ultimii 30 de ani
Full Article 2 minutes read

Rusia și-a scos în larg navele cu armament nuclear, pentru prima oară în ultimii 30 de ani

Serviciile secrete norvegiene susțin că Rusia și-a trimis pe mare navele rusești cu armament nuclear. Se întâmplă pentru prima oară de pe timpurile URSS, informează portalul independent Agenstvo. 

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, navele rusești au ieșit în larg având la bord armament tactic nuclear. Informația a fost făcută publică de Serviciile speciale norvegiene. Agenția notează că armele nucleare tactice ar putea reprezenta o amenințare deosebit de gravă în cazul unei potențiale confruntări între Rusia și NATO.

Navele de război ale Flotei Nordice au ieșit în mod regulat pe mare cu arme nucleare tactice în timpul perioadei sovietice, se mai arată în raport, dar nu se cunosc astfel de cazuri de la Războiul Rece încoace.

„Cea mai mare parte a capacității nucleare este desfășurată pe submarinele și navele de suprafață ale Flotei de Nord”, se arată în raportul serviciilor de informații.

Sursa mai scrie că, în ciuda intensificării forțelor nucleare în nordul Rusiei, războiul din Ucraina a redus semnificativ numărul de trupe rusești în apropierea graniței cu Norvegia și Finlanda.

***

În octombrie 2022, publicația norvegiană Faktisk a publicat imagini din satelit care indicau că Rusia a desfășurat bombardiere strategice cu capacitate nucleară în apropierea graniței norvegiene. Unsprezece aeronave Tu-160 și Tu-95 de la baza aeriană Olenya au apărut în regiunea Murmansk.

„Desfășurarea și exercițiile bombardierelor strategice reprezintă în sine o formă de descurajare nucleară, așa că, în general, poate fi privită ca parte a amenințărilor lui Putin de a folosi arme nucleare”, a declarat expertul militar norvegian Lars Peder Haga.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: