Rușii își aleg deputații. În premieră, scrutinul se va desfășura timp de trei zile, fără camere video și observatori OSCE
Full Article 3 minutes read

Rușii își aleg deputații. În premieră, scrutinul se va desfășura timp de trei zile, fără camere video și observatori OSCE

Pentru prima oară în istorie, în Rusia se desfășoară alegeri parlamentare, timp de trei zile. În perioada 17-19 septembrie, cetățenii Federației Ruse vor alege deputații din Duma de Stat, reprezentanții legislativelor locale și celor municipale ( 39 de regiuni), precum și guvernatorii (în 12 regiuni). 108 mln de ruși pot vota în interiorul țării, iar 2 mln – în străinătate. Încă înainte de debutul scrutinului, zeci de persoane din opoziție au fost excluse din cursa electorală din cauza colaborării sau legăturilor cu Alexei Navalnîi sau din cauza presupusei dețineri de active în străinătate. Echipa lui Navalnîi și ex-deputatul Dmitrii Gudkov au părăsit Federația Rusă, scrie Novaya Gazeta.

La ora 23:00 (ora Moldovei) în Federația Rusă s-au deschis primele secții de vot – în Kamciatka și Ciukotka.

Votul electronic se desfășoară în Moscova (pentru prima oară este disponibilă opțiunea „revotare”) și Sevastopol, precum și în regiunile Kursk, Murmansk, Nijni Novgorod, Rostov și Yaroslav. Mai mult, pot vota la distanță cei 600 de mii de cetățeni ai republicilor nerecunoscute Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, care din 2019 au primit, în număr mare, cetățenia Rusiei.

Încă înainte de începutul scrutinului, autoritățile ruse au exclus din cursa electorală zeci de opozanți, bănuiți de colaborare sau legături cu structurile lui Alexei Navalnîi (în Rusia acestea sunt considerate extremiste) sau din cauza presupusei dețineri de active în afara țării. Sub amenințarea reală sau presupusă a urmăririi penale, echipa lui Navalnîi a părăsit Federația Rusă. A plecat din țară și ex-deputatul Dmitrii Gudkov.

De asemenea, Google și Apple au eliminat aplicația „Navalnîi” din magazinele online. S-a întâmplat la o zi după ce generalul FSB Vladimir Djabarov a amenințat angajații oficiilor Google și Apple din Rusia cu dosare penale.

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, scrutinul parlamentar din Rusia nu va fi monitorizat de experți ai OSCE. De asemenea, Comisia Electorală Centrală de la Moscova a renunțat la camerele de supraveghere video – anterior, acesta a fost cel mai simplu instrument pentru înregistrarea acțiunilor ilegale.

Republica Moldova nu a delegat observatori la scrutin. Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a criticat dur decizia conducerii Legislativului și a calificat-o drept „o tentativă de a periclita relațiile bilaterale cu Federația Rusă”.

La Chișinău (str. Mihai Eminescu nr. 2), Comrat (Liceul Teoretic G.A.Gaidarji)  și Bălți ( Liceul N. Gogol) se va putea vota doar pe 19 septembrie.

Pentru locuitorii regiunii transnsitrene, care dețin cetățenia Rusiei, vor fi disponibile 27 de secții de votare, dintre care 12 la Tiraspol, 1 la Dnestrovsk, 6 – Tighina, 2 – raionul Slobozia, 1 – Grigoriopol, 2 – Dubăsari, 2- Râbnița, 1-Camenca.

Lista completă a secțiilor de votare o găsiți aici.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: