Rușii își aleg președintele. Procuratura de la Moscova amenință cu închisoarea pe cei care vor să participe la acțiunea „Amiaza contra lui Putin”
Full Article 3 minutes read

Rușii își aleg președintele. Procuratura de la Moscova amenință cu închisoarea pe cei care vor să participe la acțiunea „Amiaza contra lui Putin”

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au început astăzi, 15 martie, iar secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Potrivit presei, votul va dura trei zile, iar într-o treime din regiunile țării acesta se va desfășura, inclusiv, în format electronic. Între timp, procuratura din Moscova a amenințat persoanele care intenționează să participe la acțiunea „Amiaza contra lui Putin” că riscă până la 5 ani de închisoare.

Principalul candidat la aceste alegeri este considerat președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară. În afară de el, candidează deputatul comunist Nikolai Haritonov, liderul Partidului Democrat-Liberal Rus Leonid Sluțki și vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov din partea formațiunii „Oameni Noi”. Niciunul nu condamnă invazia din Ucraina și nu îl critică direct pe Putin. Potrivit BBC, candidaților independenți nu li s-a permis să participe la alegeri – CEC a refuzat să îi înregistreze atât pe jurnalista Ecaterina Dunțova, cât și pe politicianul Boris Nadejdin, care a fost nominalizat de partidul Inițiativa Civilă. Ambii au criticat agresiunea militară asupra Ucrainei și s-au pronunțat pentru încetarea războiului.

După începerea votului, procuratura Moscovei a emis un avertisment din cauza îndemnurilor de pe online de a veni la secțiile de votare din oraș pe 17 martie, la ora 12:00, „pentru a participa la… evenimente publice în masă necoordonate… cu scopul de a încălca legislația electorală”. Potrivit instituției, „acțiunile ilegale pot împiedica exercitarea liberă de către cetățeni a drepturilor lor electorale și activitatea comisiilor electorale”, pentru care articolul 141 din Codul penal al Federației Ruse prevede răspunderea penală (pedeapsa maximă – până la cinci ani de închisoare).

Amintim că politicianul rus Maxim Reznik, care a părăsit Rusia din cauza persecuțiilor, a propus desfășurarea unei acțiuni de protest împotriva actualului președinte rus, care deține puterea în stat de 24 de ani, în timpul alegerilor prezidențiale – „Amiaza contra lui Putin”. Acțiunea constă în faptul ca toate persoanele care sunt împotriva lui Vladimir Putin să vină la secțiile de votare în același timp – pe 17 martie, la ora 12:00 – pentru a arăta lumii cât de mulți nu îl susțin. Acțiunea este susținută de Mihail Hodarkovski, Dmitri Gudkov, Iulia Galyamina și alte personalități publice și politice. Aceasta a fost sprijinită și promovată de unul dintre principalii critici ai lui Putin, regretatul opozant Alexei Navalnîi, înainte să moară într-o colonie din Siberia, unde era deținut din motive politice. Ultima declarație politică a lui Navalnîi a fost un apel pentru a participa la acest eveniment. După decesul politicianului, echipa acestuia a promovat activ manifestația și au cerut simpatizanților lui Navalnîi să-i îndeplinească ultima dorință.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: