S-a stins din viață cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii. Ministrul Culturii și-a amintit momentul în care l-a cunoscut
Full Article 3 minutes read

S-a stins din viață cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii. Ministrul Culturii și-a amintit momentul în care l-a cunoscut

Cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului, s-a stins din viață, pe 7 martie, la vârsta de 84 de ani, informează MOLDPRES. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a publicat un mesaj prin care își exprimă regretul.

Cu adâncă tristețe am primit vestea că a trecut într-o altă lume cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului. Serghei Ciuhrii a fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare, printre cele mai respectate și apreciate, un exemplu profesional demn de urmat, un veritabil slujitor al culturii și un profesor de la Dumnezeu”, a menționat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a mai menționat că l-a cunoscut pe vestitul dirijor când era în clasa a 7-a.

„Dansam în ansamblul „Mărțișor”. Maestrul Ciuhrii conducea orchestra. La un moment dat, el a convocat dansatorii tineri, le-a explicat esența muzicii populare și cum se exprimă aceasta prin dans. Atunci am înțeles ce înseamnă arta. Avem datoria de a-i cinsti memoria așa cum se cuvine! Condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai scris Prodan.

Serghei Ciuhrii s-a născut la 2 august 1938 în satul Moara de Piatră, judeţul Bălţi, în prezent raionul Drochia. A studiat la Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” (1958-1963) cu Ana Moldovean şi Tamara Miţu (dirijat cor) şi la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1979-1984) din Chişinău cu Anatoli D. Stolearov (dirijat orchestră).

A fost conducător al Orchestrei de estradă a Casei Tineretului din Chişinău (1963-1964), chitarist în orchestra de estradă a Filarmonicii din Sahalinsk, Rusia (1964-1965), metodist la Casa de Creaţie populară din Chişinău (1965-1982), membru al Colegiul de repertoriu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1986-1988), dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mărţişor” a Casei Tineretului (din 1970), lector din 1988, conferenţiar din 1993 la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău, director artistic şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”, Chişinău (1995-2013).

Serghei Ciuhrii a editat culegerile ”Plopule, copac frumos” – aranjamente și creații originale pentru cor, ”Pe strune de vioară” – piese originale și lucrări pentru orchestra de muzică populară, ”Melodii de pe coline” – partituri pentru orchestra de muzică populară” ș.a. A colaborat cu interpreții: Valentina Cojocaru, Maria Sarabaş, Vadim Gheorghelaş, Nicolae Botgros, Valentin Golomoz, Tudor Rusu, Valeriu Hâncu, Zinaida Julea, Larisa Arseni, Constantin Rotaru şi alţii.

În ultimii ani, a activat în calitate de conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Serghei Ciuhrii a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentişti şi interpreţi. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.

În 1979, Serghei Ciuhrii a fost distins cu titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”, în 1992 – cu titlul onorific ”Artist al Poporului” și în 1998 – cu ordinul ”Gloria Muncii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: