Jim LoScalzo/CNP/Global Look Press

„S-ar putea ca într-o zi să fie parte a Rusiei sau poate că nu”. Precizările lui Trump cu privire la Ucraina VIDEO

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) Donald Trump a admis că Ucraina „ar putea deveni parte a Rusiei într-o zi”. „S-ar putea să fie parte a Rusiei sau poate că nu”, a menționat Trump. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului Fox News, difuzat pe 10 februarie.

În timpul interviului, Trump a vorbit despre războiul declanșat de Rusia, pledând pentru încheierea acestuia.

„S-ar putea să ajungă la o înțelegere, s-ar putea să nu ajungă. S-ar putea ca într-o zi să fie parte a Rusiei sau poate că nu”, a spus Trump.

De asemenea, el a subliniat necesitatea unei recuperări a investițiilor SUA în Ucraina, sugerând un schimb cu resursele naturale ale Kievului, precum metalele rare.

„Avem toți acești bani investiți acolo și vreau să-i recuperez. Le-am spus că vreau echivalentul – cam 500 de miliarde de dolari în metale rare”, a declarat Trump. „Și, practic, au fost de acord cu asta, așa că măcar nu ne simțim proști”, a mai spus președintele american.

În februarie 2022, armata rusă – la ordinul lui Vladimir Putin – a invadat Ucraina.

Trump a spus în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului din Ucraina, în 24 de ore de la întoarcerea la Casa Albă. 

În septembrie 2024, Trump s-a eschivat de două ori de la a oferi un răspuns atunci când a fost întrebat dacă își dorește ca Ucraina să învingă invazia rusă. Întrebat cum anume va pune capăt războiului, Trump a promis să organizeze discuții cu președinții Ucrainei și Rusiei. Detalii AICI

În ianuarie 2025, în ziua când Trump era învestit în funcția de președinte, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este deschisă unui dialog cu noua administrație americană în contextul „conflictului din Ucraina”. Totodată, Putin a spus cum vede „reglementarea situației” și a adăugat că Rusia „va lupta pentru interesele sale”. Detalii AICI.

Ulterior, Donald Trump a declarat într-un interviu pentru publicația The New York Post, publicat pe 8 februarie, că a vorbit la telefon cu președintele Rusiei Vladimir Putin despre încetarea războiului din Ucraina. Trump a menționat că președintelui rus „îi pasă cu adevărat” de moartea oamenilor de pe câmpul de luptă. „El vrea ca oamenii să înceteze să mai moară”, a adăugat Trump. În același interviu, Trump a spus că are un „plan concret” pentru încheierea războiului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru TASS că nu poate „nici confirma, nici infirma” publicațiile despre conversația dintre Putin și Trump. Detalii AICI.

Între timp, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat că reprezentanţi ai echipei preşedintelui american, Donald Trump, vor vizita Ucraina. Potrivit liderului ucrainean, vizita la Kiev va avea loc înaintea Conferinţei de Securitate la München, care urmează să se desfăşoare între 14 şi 16 februarie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Socialiștii, protest la MAE. Dodon: „Ce caută Ursula von der Leyen la Chișinău înainte de campania electorală?” (VIDEO)

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat pe 1 iulie un protest la Ministerul Afacerilor Externe față de Summit-ul Republica Moldova-UE care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Manifestanții s-au declarat nemulțumiți de faptul că reuniunea va avea loc cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare și susțin că oficialii europeni „se vor amesteca” în scrutin.

Câteva zeci de persoane au s-au adunat în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe pentru a protesta împotriva summit-ului Republica Moldova-UE, fiindcă va avea loc înainte de alegerile parlamentare din 28 septembrie. Manifestanții susțin oficialii Uniunii Europene care vor participa la reuniune vor sprijini formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS și că „se vor amesteca” în scrutin.

Ce caută Ursula von der Leyen la Chișinău acum, înainte de campania electorală? Imaginați-vă că acest lucru îl făceau alții înainte de campania electorală? Avea să urle toți. Nu, acum ei vin, o delegație întreagă, pe banii noștri, o să blocheze toate drumurile. Da cum cu neutralitatea, da cum cu suveranitatea?”, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, în timpul manifestației.

În cadrul protestului au răsunat și acuzații tendențioase la adresa Uniunii Europene, care au fost lansate de jurnalistul Dumitru Ciubașenco. Acesta este unul dintre liderii Platformei „Pentru Moldova”, care a fost lansată în iunie și al cărei scop declarat este unirea partidelor de opoziție în contextul parlamentarelor din toamnă.

Ciubașenco a spus că UE s-ar transforma într-un „bloc militar” – aluzie la planurile privind creșterea capacităților de apărare ale statelor membre, însă fără mențiunea că inițiativa vine în contextul invaziei dusă de Rusia în Ucraina. El a mai spus că UE ar promova o politică „rusofobă” și că ar obliga Republica Moldova să-și modernizeze infrastructura civilă pentru că în viitor ar putea fi folosită împotriva Rusiei.

Dacă înainte UE era considerată o uniune socio-economică, umanitară și culturală, în ultima vreme se transformă rapid într-o uniune politico-militară. Practic în a doua NATO în Europa. Și Republica Moldova, ca stat candidat la aderarea la UE, este obligată să urmeze lina politicii externe și de apărare comună a Uniunii Europe, inclusiv componenta sa legată de sancțiuni. Moldova, de asemenea, este obligată să se ocupe de militarizare, să reconstruiască infrastructura, obiecte cu dublă destinație, drumuri, poduri, spitale, aerodromuri, depozite, care într-un anumit moment pot fi folosite și în scopuri militare. (…) Politica oficială a UE este o direcție anti-rusească, rusofobă. Astăzi, să fii alături de UE înseamnă să fii împotriva Rusiei”, a menționat Dumitru Ciubașenco.

De asemenea, în timpul manifestației, protestatarii au desfășurat pancarte cu mesaje precum „Suveranitate, nu vasalitate”, „Noi decidem, nu străinii” și „Guvernarea PAS – corporație a intereselor străine”.

NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, pe 4 iulie, la Reședința de Stat, va avea loc primul summit Republica Moldova-UE. Evenimentul va fi găzduit de șefa statului, Maia Sandu, iar UE va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președinția Republicii Moldova a comunicat anterior că la reuniune vor fi abordate subiecte legate de procesul de aderare, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, dezvoltarea regională și digitalizarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: