„Să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară.” Dodon s-a întâlnit cu „conducerea parlamentului”
Full Article 4 minutes read

„Să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară.” Dodon s-a întâlnit cu „conducerea parlamentului”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a criticat intenția președintelui Maia Sandu de a declara starea de urgență în Moldova timp de două săptămâni. Potrivit lui Dodon, blocarea totală va exacerba criza economică din țară. Dodon a declarat pe 14 martie că a discutat cu conducerea parlamentului introducerea unor măsuri restrictive parțiale care să permită economiei să funcționeze.

„Astăzi, avem un președinte lockdown, un președinte depășit de situație, care practic a recunoscut ieri că nu are soluții și așteaptă ca alții să vină cu soluții și cu asumarea răspunderii. Unica propunere pe care a formulat-o Maia Sandu a fost lockdown total, adică blocarea tuturor proceselor economice și instituționale, forțarea oamenilor să stea închiși în case. Ea a cerut imperativ instituțiilor să închidă tot ce mai activează în țară. Această propunere este negândită și vicioasă, fiindcă nu ține cont de opinia cetățenilor și a experților economici, nu ia în calcul consecințele sociale și economice. Este o soluție irațională în aceste timpuri, când majoritatea țărilor europene au ales calea unor restricții parțiale, încercând să protejeze economia și viitorul cetățenilor,” a scris Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Igor Dodon, singura soliție de a ieși din această situație este un nou guvern.

„Dacă aveam astăzi un Guvern deplin funcțional, vă asigur că situația era deja stabilizată și cetățenii mai în siguranță. Țara a pierdut deja o lună fără un Guvern, din cauza ambiției Maiei Sandu. Am ajuns să fie încălcată Constituția, să avem criză de guvernare, instituții în conflict, politicieni care se ocupă de alegeri anticipate în apogeul pandemiei și un președinte de țară care dezbină societatea, în loc să o unească,” a mai menționat liderul PSRM.

Igor Dodon a anunțat că a avut o discuție cu conducerea Parlamentului și împreună au decis că un lockdown total este periculos.

„În aceste condiții, am avut o discuție cu conducerea Parlamentului și suntem unanimi în opinia că un lockdown total, cum cere Maia Sandu, este periculos social și reprezintă o iresponsabilitate față de cetățeni și mediul economic. Ca urmare, am discutat un set de posibile acțiuni de restricționare parțială a unor activități, astfel încât să fie redus contactul cetățenilor și riscul de îmbolnăvire, dar în același timp să lăsăm economia funcțională. Am discutat un Plan de Protecție Rațională pentru mediul social și de afaceri, preluând inclusiv unele măsuri aplicate în țările europene, care au reușit prin restricții parțiale să asigure un echilibru între securitatea sanitară a cetățenilor și securitatea lor economică și socială,” a mai scris Dodon.

Liderul PSRM i-a cerut din nou președintelui țării să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară.

„În același timp, fac din nou apel la Președintele țării să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară și să votăm un guvern funcțional, care să poată cu adevărat să asigure securitatea și protecția cetățenilor.

Un nou refuz de a desemna premierul este o acțiune clară de sabotare a funcționării principalelor instituții ale statului și a efortului lor de a gestiona criza pandemică,” a conchis Dodon.

***

Amintim că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în ședință, pentru a discuta lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.

Într-un briefing de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că administrația prezidențială recomandă decretarea stării de urgență pentru două săptămâni. De asemenea, se recomandă Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: