Salarii mai mari pentru pedagogi și burse duble pentru unii studenți. Bugetul de stat pentru 2024, aprobat în prima lectură
Full Article 3 minutes read

Salarii mai mari pentru pedagogi și burse duble pentru unii studenți. Bugetul de stat pentru 2024, aprobat în prima lectură

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Proiectul urmează a fi examinat și în lectura a doua. Cu toate acestea, deputatul Radu Marian susține de la 1 ianuarie 2024 se majorează indemnizația la nașterea copiilor, salariile tuturor pedagogilor din țară, inclusiv bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic. 

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a declarat că de la 1 ianuarie 2024:

– se majorează indemnizația la nașterea copiilor, care va fi de 20 de mii de lei (de la 10.9 mii lei);

– se alocă aproximativ 1 miliard de lei pentru a majora cu 15% salariile tuturor pedagogilor din țară, adică pentru peste 50 de mii de oameni;

– se dublează bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic;

– se măresc alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și se alocă bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor.

În sezonul rece 2024 vom continua să oferim compensații la facturi. Am alocat peste 2.7 miliarde lei în acest sens. (…) Pentru prima dată, oferim ajutor special pentru pensionarii care s-au pensionat până în 1999. Aceștia vor primi un ajutor unic de 3000 lei”, a adăugat deputatul.

Marian a mai spus că autoritățile alocă și fonduri pentru dezvoltarea economică.

În 2023, fondurile administrate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a atins 1.1 miliarde lei, o creștere de 5 ori comparativ cu suportul în 2021. În 2024, această sumă va atinge 1.4 miliarde lei -cu suportul alocărilor de la bugetul de stat și de la partenerii externi”, a menționat deputatul.

Potrivit lui Marian, vor fi alocate „resurse considerabile și pentru investiții publice și infrastructură”.

Evident că investițiile private încă sunt descurajate de războiul din Ucraina, și în aceste condiții statul trebuie să aibă un rol mai activ. Din acest motiv, statul va lansa pentru 2024 Satul European 2– prin care vom sprijini proiectele de infrastructură locală: sisteme de apă, construcție și reparații școli, grădiniței, sau case de cultură”, a conchis el.

În contextul majorării indemnizației unice la nașterea copiilor până la 20 de mii de lei, socialiștii au raportat că „în realitate în buget în acest sens este prevăzută doar suma de 12 444 lei”. În timpul unor declarații de la tribuna Parlamentului, ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu a precizat că „indemnizația unică la nașterea copiilor, începând cu anul 2024, va fi de 20 de mii de lei”. „Asta este o greșeală tehnică pe care mi-o asum, dar vă spun: începând cu 2024 indemnizația unică la naștere va fi de 20 de mii”, a adăugat oficialul.

***

Înainte de a ajunge pe masa deputaților, proiectul bugetului pentru anul 2024 a fost aprobat pe 1 decembrie de Guvern. NewsMaker a studiat documentul și vă povestește ce va fi conform prognozelor autorităților cu cursul leului, prețurile, veniturile și cheltuielile bugetare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: