„Salut orice inițiativă care are în vedere informarea corectă”. Ce crede Recean despre apariția Mirotvoreț-ului moldovenesc
Full Article 3 minutes read

„Salut orice inițiativă care are în vedere informarea corectă”. Ce crede Recean despre apariția Mirotvoreț-ului moldovenesc

În spațiul online a apărut site-ul Mirotvorets – versiune moldovenească a site-ului cu denumire omonimă din Ucraina, unde sunt publicate informații despre persoanele care acționează împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru includerea în această bază de date este afilierea cu Federația Rusă. Într-un comentariu pentru presă cu privire la apariția Mirotvorets, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că salută „orice inițiativă care are în vedere informarea corectă”.

Moldova are propriul Mirotvoreț

Recent a fost creat site-ul mirotvorets.info, unde sunt publicate informații despre persoanele care au săvârșit sau săvârșesc acțiuni contra intereselor naționale ale Republicii Moldova. Nu se știe nimic despre creatorii proiectului Mirotvorets.

Actualmente, în baza de date Mirotvorets figurează 25 de cetățeni ai Republicii Moldova. Printre aceștia se numără:

– Igor Dodon (liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) și ex-șef al statului);
– Ilan Șor (oligarh condamnat la 15 de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, care se ascunde de justiție în Rusia);
– Evghenia Guțul (bașcanul Găgăuziei, aleasă cu sprijinul lui Șor);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general, candidat la alegerile prezidențiale din 2024);
– Irina Vlah (fostă guvernatoare a autonomiei găguze, candidată la alegerile prezidențiale din 2024);
– Natalia Morari (jurnalistă, candidat la alegerile prezidențiale din 2024);
– Veaceslav Platon (controversat om de afaceri, dat în căutare).

Ancheta fiecărui figurant include data și locul nașterii, descriere despre activitățile ostile Republicii Moldova și motivul includerii în baza de date. În mod special, este vorba despre afilierea cu Federația Rusă.

Recean: „Salut orice inițiativă care are în vedere informarea corectă”

Premierul Dorin Recean a comentat apariția site-ului Mirotvorets în cadrul unor declarații pentru NordNews.

Eu salut orice inițiativă care are în vedere informarea corectă a cetățenilor noștri. Or, dacă noi avem cetățenii informați corect, atunci ne este mai ușor să construim o societateunită. O societate care împreună construiește viitorul european al nostru aici, acasă”, a spus prim-ministrul.

***

Precizăm că Mirotvorets este analogul bazei de date Mirotvoreț (Миротворец) din Ucraina, care a fost creată în 2014. În ea sunt incluse persoane care ar fi complici la săvârșirea anumitor infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei, păcii, umanității și legii internaționale.

Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul se regăsesc și în baza de date Mirotvoreț. Printre motivele pentru care au fost incluși se numără legăturile lor cu Kremlinul, care a declanșat invazia asupra Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: