Sandu, despre misiunea de apărare anunțată de Macron: „Rusia are doi atașați militari la Chișinău, dar asta nu se vede ca o problemă”
Full Article 3 minutes read

Sandu, despre misiunea de apărare anunțată de Macron: „Rusia are doi atașați militari la Chișinău, dar asta nu se vede ca o problemă”

Președinta Maia Sandu a răspuns, pe 18 martie, criticilor privind atașatul militar pe care Franța a anunțat că îl va trimite în Moldova. Șefa statului acuză Kremlinul, dar și exponenții săi de la Chișinău, că ar manipula și dezinforma cetățenii din Moldova, cu scopul de a-i speria. „Dorința noastră este să păstrăm pacea”, a dat asigurări Maia Sandu.

„Am văzut aceste atacuri din partea Kremlinului, inclusiv despre atașatul militar al Franței la Chișinău. Vreau să vă amintesc că, de exemplu, Federația Rusă are doi atașați militari la Chișinău, dar asta nu se vede ca o problemă nici la Kremlin, nici aici, din partea slujitorilor Kremlinului, dar iată văd o problemă că Franța va avea unul. Până la începerea războiului, Rusia a avut patru atașați militari la Chișinău. Asemenea declarații vin să manipuleze și să sperie. Îndemn să ne informăm și să nu nă lăsăm manipulați. Toate acțiunile noastre sunt pentru a proteja pacea în Republica Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a reiterat că autoritățile de la Chișinău își doresc doar să asigure pacea în Moldova. Toate discuțiile cu partenerii externi, spune președinta, sunt centrate pe acest subiect.

„Am reușit să menține pacea în acești ani și în continuare vom face tot posibilul să o menținem. Discutăm și o să discutăm în continuare cu toate statele, pentru ca Republica Moldova să nu fie singură, să fie protejată”, a conchis Maia Sandu.

***

În perioada 7-8 martie, șefa statului Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Paris. În timpul unei conferințe de presă alături de președinta Republicii Moldova, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că în următoarea lună la Chișinău, Franța va deschide o misiune permanentă de apărare. Cei doi șefi de stat au asistat, de asemenea, la semnarea a acordurilor de cooperare economică și în domeniul apărării între Franța și Moldova.

Pe 11 martie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a criticat deschiderea, la Chișinău, a misiunii permanente de apărare anunțate de Emmanuel Macron. Partidul a declarat că Franța este o țară-membră a Alianței Nord-Atlantice, iar deschiderea unei misiuni militare în țara noastră de către aceasta, ar putea face Moldova „complice” la „aventura NATO de a extinde” invazia rusă din Ucraina.

Pe 12 martie, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a oferit mai multe detalii despre misiunea permanentă de apărare anunțată de Macron, care a stârnit critici la Chișinău, dar și Moscova. Ministrul susține că misiunea nu presupune că în Republica Moldova vor staționa militari francezi, ci că aceasta se limitează doar la prezența unei singure persoane, cu funcția de atașat militar în cadrul ambasadei Franței. Este vorba despre o femeie, locotenent-colonel, care până acum a activat la București. „Aproape toate ambasadele au detașați militari în Republica Moldova”. a precizat ministrul Anatolie Nosatîi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: