Андрей Мардарь / NewsMaker

Sandu întoarce în parlament o lege privind sectorul justiției: „Nu ne mai permitem să aprobăm strategii care nu aduc schimbări reale”

Președinta țării Maia Sandu a întors în parlament Legea privind aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. Aceasta susține că din proiectul de lege ar lipsi anumite elemente cheie, inclusiv implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.

„Am întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. În viziunea mea o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În opinia președintei, deputații trebuie să includă în proiectul de lege:

– Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.

– Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție.

– Asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor.

– Elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica.

– Alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului.

„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a conchis președinta țării.

Am întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind…

Publicată de Maia Sandu pe Miercuri, 17 februarie 2021

Pe 4 feburuarie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezidat o ședință dedicată Strategiei pentru reformarea Justiției. La întrunire au participat Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și consilierul prezidențial din domeniul justiției, Olesea Stamate.

Discuțiile au vizat promulgarea, de către instituția prezidențială, a Strategiei pentru Reformarea Justiției, dar și consolidarea cooperării inter-instituționale în vederea asigurării unei activități eficiente în toate domeniile.

Amintim că parlamentul a aprobat Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pe 26 noiembrie 2020.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: