Președinta țării Maia Sandu a întors în parlament Legea privind aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. Aceasta susține că din proiectul de lege ar lipsi anumite elemente cheie, inclusiv implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.
„Am întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. În viziunea mea o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
În opinia președintei, deputații trebuie să includă în proiectul de lege:
– Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor.
– Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție.
– Asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor.
– Elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica.
– Alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului.
„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a conchis președinta țării.
Am întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind…
Publicată de Maia Sandu pe Miercuri, 17 februarie 2021
Pe 4 feburuarie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezidat o ședință dedicată Strategiei pentru reformarea Justiției. La întrunire au participat Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și consilierul prezidențial din domeniul justiției, Olesea Stamate.
Discuțiile au vizat promulgarea, de către instituția prezidențială, a Strategiei pentru Reformarea Justiției, dar și consolidarea cooperării inter-instituționale în vederea asigurării unei activități eficiente în toate domeniile.
Amintim că parlamentul a aprobat Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pe 26 noiembrie 2020.