„Sandu și echipa s-au închis într-un turn” vs „Forțe cu agenda unui stat străin”: PAS, reacție la campania națională lansată de Vlah
Full Article 4 minutes read

„Sandu și echipa s-au închis într-un turn” vs „Forțe cu agenda unui stat străin”: PAS, reacție la campania națională lansată de Vlah

Fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah, lideră a asociației obștești „Platforma Moldova”, a anunțat despre lansarea unei campanii naționale. Cea din urmă, potrivit Irinei Vlah, va „aduna problemele cu care se confruntă oamenii” și va avea ca scop prezentarea că Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) și șefa statului Maia Sandu „sunt incompetenți”. În replică, PAS a îndemnat cetățenii „să nu se lase manipulați de forțe care vor să aducă destabilizare în țară și au agenda unui stat străin” și a spus că știe problemele oamenilor, adăugând că în fiecare zi reprezentanții partidului sunt localități. 

În timpul unor declarații din 28 februarie, Vlah a spus că în ultimele luni, alături de echipa sa, a discutat cu cetățenii și ar fi înțeles „un lucru, că guvernarea trăiește într-o lume paralelă, nu cunoaște deloc adevăratele griji ale oamenilor, acționează reieșind doar din interesele sale înguste ignorând cu desăvârșire interesele reale ale cetățenilor”.

Maia Sandu și echipa sa s-au închis într-un turn. (…) Au închis obloanele ca să nu ajungă până la ei gemetele oamenilor simpli, aduși la sapa de lemn”, a adăugat Vlah.

Ea a mai spus că, alături de membrii asociației obștești „Platforma Moldova”, a decis să demareze „o amplă campanie națională cu genericul „Vocea poporului Republicii Moldova””.

Vom aduna de la oameni problemele cu care se confruntă, opiniile, dorințele, sugestiile, așteptările pe care le au și le vom face publice în speranța că cei de la guvernare le vor auzi. Vom ajuta oamenii să formuleze doleanțele concrete pe care le au și îi vom asista în procesul de sesizare a organelor responsabile ale statului. Împreună cu oamenii vom bate la toate ușile după care se ascund acum omuleții galbeni și îi vom determina să asculte ce își dorește cu adevărat poporul. Dacă Maia Sandu și echipa sa nu vor dori să coboare din turnul în care s-au ascuns, ne vom urca noi până la ei. (…) Pe cei de la guvernare îi vom întreba direct: aveți sau nu capacitate de a soluționa adevăratele probleme ale oamenilor. Pentru mine personal răspunsul e clar și acum, dar ne propunem drept scop ca omuleții galbeni să înțeleagă ceea ce trebuiau să știe demult: nu au capacitate, sunt incompetenți”, a conchis Vlah.

Contactată de NewsMaker pentru o reacție la declarațiile și campania anunțată de Irina Vlah, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas a spus că „PAS este în fiecare zi în sate, în orașe”.

Discutăm cu oamenii și cunoaștem problemele lor. Majorăm pensiile și ajutoarele sociale, alocăm sume record în dezvoltarea rurală și în drumuri calitative, îmbunătățim sistemul educațional și serviciile medicale. Îndemnăm cetățenii să nu se lase manipulați de forțe care vor să aducă destabilizare în țară și au agenda unui stat străin”, a comunicat Vlas.

NewsMaker a solicitat și o reacție de la instituția prezidențială. Ultima a declarat că nu comentează.

***

Irina Vlah, aflată la sfârșitul celui de-al doilea mandat de guvernator al Autonomiei Găgăuzia, a anunțat în iulie 2023 despre lansarea unui proiect politic. Tot în vara anului 2023, Vlah a participat la Congresul extraordinar al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu. La eveniment a fost prezent și fostul premier Chiril Gaburici. Ulterior, pe 16 noiembrie, Vlah a anunțat despre lansarea asociației obștești „Platforma Moldova”. Vlah nu a oferit detalii despre membrii asociației și nici despre sursele de finanțare a acesteia. În același timp s-a adresat „către partidele de opoziție, indiferent de doctrină”, menționând că „a venit timpul să facem un front comun”.

Irina Vlah a câștigat alegerile în UTA Găgăuzia, în 2015 și 2019. Conform legii, ea nu a putut candida pentru al treilea mandat. Mandatul Irinei Vlah în funcția de bașcan al Găgăuziei a expirat pe 19 iulie 2023. În urma scrutinului din 14 mai, Găgăuzia a ales-o pe candidata Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, la funcția de bașcan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: