Sandu și Metsola, întrevedere la Granada: „Moldova merită să fie parte a familiei europene”
Full Article 3 minutes read

Sandu și Metsola, întrevedere la Granada: „Moldova merită să fie parte a familiei europene”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere pe 5 octombrie, la Granada, Spania, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. În cadrul întrevederii, șefa statului a salutat votul dat de legislativul european pentru Rezoluția în care recomandă Comisiei Europene deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova până la sfârșitul anului. La rândul său, Roberta Metsola a salutat eforturile țării noastre în implementarea reformelor necesare pentru deschiderea negocierilor.

„Mulțumesc Parlamentului European pentru acest puternic semnal de încredere, care demonstrează că Moldova își ia în serios angajamentele de aderare și este pregătită să se așeze la masa negocierilor. Moldova merită să fie parte a familiei europene și lucrăm cu multă determinare ca să fim pregătiți și să devenim un stat european”, a scris președinta Maia Sandu pe Facebook.

Și președinta Parlamentului European a reflectat întrevederea cu șefa statului, pe care o numește „prietena sa”, pe rețelele de socializare. Roberta Metsola susține că Republica Moldova și-a asumat cu brio angajamentele asumate în implementarea reformelor necesare pentru demararea negocierilor de aderare la UE.

„Dacă sunt îndeplinite condițiile, negocierile de aderare la UE pot începe deja anul acesta. Viitorul Moldovei este în UE. Pentru o Europă mai unită, mai sigură și mai puternică”, a scris Roberta Metsola pe platforma X, (ex-Twitter).

Amintim că Parlamentul European a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până la sfârșitul anului curent. O rezoluție în acest sens a fost votată joi, 5 octombrie. Pentru deschiderea negocierilor de aderare și-au dat votul 448 de europarlamentari. 45 au votat împotrivă, iar 43 s-au abținut.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: