„Șansa” lui Șor, nemulțumită că nu poate participa la alegeri: Vom solicita declararea nulității rezultatelor
Full Article 3 minutes read

„Șansa” lui Șor, nemulțumită că nu poate participa la alegeri: Vom solicita declararea nulității rezultatelor

Partidul Politic „Șansa” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – retras din cursa electorală pentru încălcările admise, inclusiv finanțare din surse ilicite și coruperea alegătorilor și a candidaților, anunță că va cere declararea scrutinului din 5 noiembrie drept nul. „Șansa” critică autoritățile pentru că au decis să organizeze scrutinul, chiar dacă formațiunea a atacat în instanță dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 3 noiembrie, prin care toți candidații „Șansă” au fost excluși din campania electorală.  

„Ținem să remarcăm că potrivit prevederilor legale, o dată cu contestarea actului de anulare a înregistrării, acesta se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat până la emiterea unei decizii definitive. (…) Litigiul electoral încă nu s-a finalizat. Reprezentanții CSE intenționat tergiversează acest proces iar ca rezultat, nu avem o decizie a instanței la începutul zilei votării. Astfel, constatăm că acest proces electoral deja este discreditat în totalitatea sa și fraudat. (…) Dat fiind aceste grave încălcări, eliminare abuzivă din alegeri a unui concurent puternic, abuzul din partea organelor electorale, considerăm că aceste alegeri locale nu por fi considerate libere, corecte și democratice. Astfel, vom solicita infirmarea rezultatelor alegerilor și declararea nulității acestora” – anunță „Șansă” în comunicatul citat.

***

Amintim că Partidul „Șansă” a fost exclus din campania electorală prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 3 noiembrie. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Tot atunci, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție. Detalii – AICI. Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost reluată astăzi, în timp ce în țară sunt organizate alegeri, la ora 11:00. Detalii – AICI.

***

Reamintim că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: