tvrmoldova.md

Șapte persoane, inclusiv funcționari publici, trimiși în judecată pentru prejudicierea statului cu 3,7 milioane lei

Procuratura Anticorupție a trimis în instanță dosarul penal în care sunt vizate șapte persoane, acuzate de escrocherie. Printre acestea se numără patru funcționari publici, inclusiv un director adjunct al Agenției Rezerve Materiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, și trei reprezentanți ai unei companii. Prejudiciul adus statului se ridică la 3.712.500 de lei.

Potrivit anchetei, în 2023, Agenția Rezerve Materiale a organizat o licitație pentru achiziționarea unui tip de material metalic, în valoare de 3,2 milioane de lei. În urma unei contestații, câștigătoare a fost desemnată o companie care, conform probatoriului, nu avea materialele necesare conform cerințelor tehnice.

În perioada 14-19 septembrie 2023, cei patru funcționari, în complicitate cu reprezentanții companiei, au efectuat o inspecție formală a depozitului acesteia, fără a verifica dacă materialele respectau specificațiile contractuale. Ulterior, au desemnat oficial compania drept furnizor, deși știau că nu poate onora contractul conform cerințelor.

Pe 2 octombrie 2023, directorul Agenției Rezerve Materiale, fiind indus în eroare de subalternii săi, a semnat un contract pentru achiziționarea a 25.000 m² de materiale, în valoare de 3.712.500 de lei. Produsele livrate nu îndeplineau cerințele tehnice, precum grosimea și cantitatea de zinc, însă la 29 noiembrie 2023 inculpații au semnat documentele de recepție, permițând companiei să încaseze suma integrală.

Cazul va fi examinat în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Cei șapte inculpați nu și-au recunoscut vinovăția.

Pentru infracțiunea comisă, legislația prevede pedeapsa cu închisoare între 8 și 15 ani, o amendă de până la 1.000.000 de lei și interdicția de a ocupa funcții publice sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de până la 5 ani.

Pentru garantarea recuperării prejudiciului, a fost aplicat sechestru pe bunurile inculpaților. De asemenea, Agenția Rezerve Materiale a fost recunoscută drept parte vătămată și a depus o acțiune civilă, cu sprijinul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: