WHO Moldova

Șapte persoane infectate cu COVID-19 din Moldova participă la testarea unui medicament nou, produs de o companie străină

Șapte pacienți din Republica Moldova infectați cu noul coronavirus participă, în prezent, la un studiu clinic desfășurat de o organizaţie privată de cercetare cu acţionariat german. Într-un comunicat de presă publicat în seara de 2 septembrie, Ministerul Sănătății a subliniat că pacienții participă benevol la studiul unui medicament pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19.

Studiile clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19 au început săptămâna trecută. Acestea prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus și se desfășoară în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru de comun cu ARENSIA (organizaţie privată de cercetare cu acţionariat german, specializată în studii clinice exploratorii, de fază I şi II).

Astfel, la etapa actuală a demarat cel dintâi studiu clinic cu utilizarea medicamentului (pan-Janus kinaza), pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Preparatul are ca scop să stopeze “furtuna de citokine”, prin diminuarea leziunilor pulmonare acute şi a sindromului de detresă respiratorie.

În prezent 7 pacienți sunt implicați în studiul clinic. Bolnavii primesc timp de o săptămână, o data pe zi, medicamentul sub formă de inhalare prin nebulaizer. La moment, trei pacienți au finalizat administrarea medicamentului, doi dintre ei sunt externați și se află acasă. Evoluția stării lor de sănătate este una foarte bună, spun medicii, însă deocamdată e prematur de afirmat că acesta este efectul noului tratament. Toți bolnavii sunt monitorizați timp de 28 de zile, dintre care: primele 7 zile (zilnic), perioada în care i se administrează medicamentul, ulterior la a 14-cea zi sunt verificate semnele vitale, adica tensiunea arterială, frecvența respiratorie, saturația de oxigen și în a 28-a zi.

Datele obținute precum și probele biologice colectate sunt trimise către laboratoare din SUA pentru a fi analizate.

Ministerul Sănătății a precizat că la aceste studii clinice iau parte pacienţi în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus, DOAR benevol. Doritorii semnează un consimțământ, în care este prevăzută desfășurat toată informația despre studiile date. Totodată, pacientul are dreptul să refuze oricând participarea la studiu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: