Șapte persoane infectate cu COVID-19 din Moldova participă la testarea unui medicament nou, produs de o companie străină
Full Article 2 minutes read

Șapte persoane infectate cu COVID-19 din Moldova participă la testarea unui medicament nou, produs de o companie străină

Șapte pacienți din Republica Moldova infectați cu noul coronavirus participă, în prezent, la un studiu clinic desfășurat de o organizaţie privată de cercetare cu acţionariat german. Într-un comunicat de presă publicat în seara de 2 septembrie, Ministerul Sănătății a subliniat că pacienții participă benevol la studiul unui medicament pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19.

Studiile clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19 au început săptămâna trecută. Acestea prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus și se desfășoară în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru de comun cu ARENSIA (organizaţie privată de cercetare cu acţionariat german, specializată în studii clinice exploratorii, de fază I şi II).

Astfel, la etapa actuală a demarat cel dintâi studiu clinic cu utilizarea medicamentului (pan-Janus kinaza), pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Preparatul are ca scop să stopeze “furtuna de citokine”, prin diminuarea leziunilor pulmonare acute şi a sindromului de detresă respiratorie.

În prezent 7 pacienți sunt implicați în studiul clinic. Bolnavii primesc timp de o săptămână, o data pe zi, medicamentul sub formă de inhalare prin nebulaizer. La moment, trei pacienți au finalizat administrarea medicamentului, doi dintre ei sunt externați și se află acasă. Evoluția stării lor de sănătate este una foarte bună, spun medicii, însă deocamdată e prematur de afirmat că acesta este efectul noului tratament. Toți bolnavii sunt monitorizați timp de 28 de zile, dintre care: primele 7 zile (zilnic), perioada în care i se administrează medicamentul, ulterior la a 14-cea zi sunt verificate semnele vitale, adica tensiunea arterială, frecvența respiratorie, saturația de oxigen și în a 28-a zi.

Datele obținute precum și probele biologice colectate sunt trimise către laboratoare din SUA pentru a fi analizate.

Ministerul Sănătății a precizat că la aceste studii clinice iau parte pacienţi în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus, DOAR benevol. Doritorii semnează un consimțământ, în care este prevăzută desfășurat toată informația despre studiile date. Totodată, pacientul are dreptul să refuze oricând participarea la studiu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: