vistanews.ru

Sarcina și imunizarea împotriva coronavirusului. Ce recomandă medicii?

La inițiativa Ministerului Sănătății medicii de familie au început să recomande femeilor însărcinate să se imunizeze împotriva coronavirusului. Despre aceasta a comunicat pentru NM Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări. Deocamdată, nu există date privind numărul femeilor însărcinate din Moldova care au fost bolnave de COVID sau care s-au imunizat, însă cei de la Ministerul Sănătății susțin că este clar deja că sarcina este una dintre cauzele pentru care mai multe persoane decid să amâne vaccinarea.

Femeile însărcinate pot să se vaccineze împotriva COVID?

Cei de la Ministerul Sănătății consideră că se poate. „Imunizarea îi apără pe toți împotriva coronavirusului, inclusiv femeile însărcinate. În multe țări se recomandă imunizarea femeilor însărcinate, pentru că vaccinarea poate proteja și mama, și copilul”, a spus Ninel Revenco.

În același timp, opiniile specialiștilor referitoare la această chestiune diferă, iar studii clinice complete care ar dovedi siguranța vaccinării femeilor însărcinate încă nu au fost.

  • Experții OMS nu au inclus sarcina în lista contraindicațiilor generale în cazul imunizării împotriva COVID. În același timp, ei admit că diferite vaccinuri ar putea avea anumite restricții suplimentare.
  • Specialiștii din Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA sugerează femeilor însărcinate să discute despre această chestiune cu medicul care va evalua riscul personal al fiecărei paciente, luând în calcul nivelul morbidității din regiune. Aceștia sugerează, dar nu obligă.
  • Și Ministerul Sănătății din Moldova sugerează femeilor însărcinate să evalueze toate riscurile înainte de a se vaccina și recomandă insistent ca după aceasta, să se afle sub supravegherea sistematică a medicului.
  • Robert KochInstitut din Germania recomandă femeilor însărcinate să se imunizeze doar dacă acestea au boli cronice și un risc înalt de contaminare (de exemplu, femeile medici).

Dar în așa caz, poate e mai bine ca femeile însărcinate să nu se vaccineze, ci să aștepte până va fi mai multă claritate?

Există câteva argumente în favoarea ideii că cel mai degrabă, vaccinarea anti-COVID a femeilor însărcinate este sigură:

  • „În primul rând, în Moldova sunt administrate vaccinuri care nu conțin virus viu: sau мРНК (Pfizer), sau inactivat, altfel spus, coronavirus „nimicit” (Sinovac, Sinopharm), sau cel lipsit de posibilitatea de a se înmulți (AstraZeneca, Sputnik V). Aceste vaccinuri nu pot provoca îmbolnăvirea cu COVID a mamei sau a fătului”, a menționat Revenco.
  • „În al doilea rând, cercetătorii britanici au descris deja circa 800 de cazuri de vaccinare a femeilor în cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Și deocamdată, aceștia nu au depistat niciun fel de efecte adverse”, a mai spus Revenco.

Dar COVID este periculos în timpul sarcinii?

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au studiat situația bolii la 240 de femei însărcinate și au comparat aceste date cu cele ale femeilor de aceeași vârstă, dar care nu sunt însărcinate și au ajuns la concluzia că sarcina complică tratamentul clinic împotriva coronavirusului. Riscul crește de aproape două ori. Factori suplimentari ai riscului care, la fel, influențează asupra tratamentului împotriva COVID în cazul femeilor însărcinate – vârsta (cu cât femeia este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul), diabetul și multe alte boli cronice.

Virusul amenință fătul?

 „Evoluția severă a bolii la mamă amenință și copilul, pentru că SARS-CoV-2 la femeile însărcinate mărește probabilitatea nașterii premature, poate provoca întreruperea sarcinii și complicații grave”, a remarcat Revenco.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Blocul Alternativa

Prima reacție a Blocului „Alternativa” la interdicția lui Ceban în România: „Comanda autorităților R. Moldova”

Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – confirmă că edilului capitalei i-a fost interzis accesul în Uniunea Europeană. Formațiunea susține că măsura ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Alternativa acuză guvernarea, într-o declarație de presă, că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

„Ne onorează această recunoaștere, din partea regimului Sandu, a contribuției Primarului General al Chișinăului la transformarea capitalei noastre dintr-o localitate deprimantă și degradată într-un oraș modern și dezvoltat. Ne onorează faptul că Ion Ceban, colegul și camaradul nostru, este perceput de actuala putere ca singura amenințare reală la adresa guvernării sale incompetente”, scrie Alternativa.

Formațiunea politică a transmis și un apel către cetățeni, în care acuză din nou guvernarea că ar reacționa cu teamă în fața unor alegeri democratice: „Regimul Sandu tremură de frică. (…) Să știți: orice s-ar întâmpla în zilele următoare, oricât de grave ar fi acțiunile represive pe care le-au pregătit împotriva lui Ion Ceban și a Blocului Alternativa, executanții capriciilor Maiei Sandu, noi nu vom devia de la drumul ales. Adevărul, legea și dreptatea vor învinge”.

Solicitați pentru un comentariu, nici reprezentanții Președinției, nici ai partidului de guvernare nu au răspuns, deocamdată, acuzațiilor lansate de Alternativa.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: