Florin Ghioca - Theatre Photographer

Șase actori din Moldova și România, apreciați cu titluri onorifice și ordine: Petru Hadîrcă s-a ales cea mai înaltă distincție a statului

Petru Hadîrcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, s-a ales cu „Ordinul Republicii” – cea mai înaltă distincție a statului. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu. Șefa statului a apreciat cu titluri onorifice și 4 actrițe ale Teatrului „Mihai Eminescu”. Iar actorul de teatru român, Emil Boroghină, s-a ales cu „Ordinul de Onoare”. 

Maia Sandu a semnat un decret prin care unii artiști ai Teatrului Național „Mihai Eminescu” s-au ales cu titluri onorifice. Titlurile au fost acordate „pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale naționale și a valorilor spirituale universale, succese în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională”. Actrița Diana Onica a primit titlul onorific „Artist al Poporului”, actrițele Ana Cuzmenco, Cornelia Suveică și Olesea Svelcă – titlul onorific „Artist Emerit”.

Maia Sandu a semnat un decret și pentru conferirea „Ordinului Republicii” lui Petru Hadîrcă „în semn de apreciere a meritelor deosebite în afirmarea artei teatrale naționale, pentru măiestrie profesională și succese remarcabile în activitatea de creație, precum și pentru contribuția substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului prin temele abordate și prin organizarea de evenimente culturale de un înalt simbolism”. Hadîrcă este actor, regizor, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Un alt decret semnat de Maia Sandu prevede oferirea „Ordinului de Onoare” lui Emil Boroghină „în semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite deosebite în dezvoltarea, promovarea și afirmarea artei teatrale românești pe plan internațional, precum și pentru contribuție substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România”. Emil Boroghină este actor de teatru român.

Cele trei ordine au fost semnate pe 12 septembrie. Înainte de aceasta, pe 10 septembrie, Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit „Ordinul de Onoare” actriței Mariana Mihuț și actorului Victor Rebengiuc. Ambii sunt actori români.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Apostolova și Fotescu sar în apărarea Marinei Tauber, plecată din Moldova de 6 luni. Cum (nu) răspund de ce nu se prezintă la ședințele de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani are loc o nouă ședință în dosarul în care deputata Marina Tauber, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, este învinuită de finanțare ilegală a ex-Partidul „ȘOR”. Deputata Reghina Apostolova, prezentă pentru a-și susține colega, s-a declarat revoltată că procurorii cer 13 ani de închisoare pentru aceasta și susține că Tauber nu ar fi comis faptele care i se impută.

Corespondenta NM Corina Malcocean i-a surprins pe deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu pe holurile instanței. Aceasta le-a pus mai multe întrebări în legătură cu Tauber, care lipsește de peste 6 luni din Republica Moldova.

Considerăm că cauza care este fabricată în privința liderilor de opoziție, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber, este presiune politică asupra opoziției. Al doilea moment: ne-a revoltat solicitarea Procuraturii că Marinei Tauber trebuie să-i fie dați 13 ani de închisoare pentru încălcări pe care nu le-a comis”, a spus Reghina Apostolova.

Întrebată de ce Tauber nu vine la ședințele de judecată, parlamentara a spus: „Nu sunt avocatul său și n-am discutat acest subiect cu ea – de ce nu frecventează (ședințele de judecată n. r.). Există dreptul omului, conform legii, pentru prezența și absența sa”.

Corespondenta NM a încercat să discute și cu Vadim Fotescu, însă acesta a adoptat un ton defensiv și a refuzat practic să răspundă la întrebări. Acesta a menționat că nu va discuta până nu va exista „presă independentă”.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. La eveniment au fost prezenți inclusiv Apostolova și Fotescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: