Andrei Mardari / NewsMaker

Șase companii petroliere ar putea fi sancționate pentru înțelegeri de cartel pe piața carburanților – Consiliul Concurenței

Președintele Consiliului Concurenței spune că entitatea de monitorizare a corectitudinii prețurilor va emite în scurt timp o decizie privind sancționarea companiilor de pe piața petrolieră care în urma unei înțelegeri de cartel au favorizat majorarea concomitentă a prețurilor. Alexei Gherțescu spune că este vorba despre 6 companii petroliere, iar decizia de sancționare ar putea fi emisă până la sfârșitul lunii iulie – comunică IPN.

UPDATE: În contextul apariției în mass-media a unor informații cu privire la rezultatul presupus al investigației ce vizează semnele încălcării legislației concurențiale pe piața produselor petroliere, Consiliul Concurenței comunică următoarele:

„Actualmente, Consiliul Concurenței este la etapa de pregătire a actului administrativ. Urmare, Plenul Consiliului Concurenței va adopta o decizie pe caz, care va fi un act administrativ public, pasibil controlului judiciar.

Până la momentul examinării proiectului de decizie în cadrul ședinței Plenului Consiliului Concurenței și emiterii actului administrativ, nu poate fi cunoscut dacă, în urma aprecierii probelor acumulate, observațiilor și audierii părților, organul colegial decizional va constata sau nu existența unor încălcări ale legislației concurențiale în cazul examinat și, respectiv, va aplica sau nu sancțiuni”.

Știrea inițială: 

Raportul privind ilegalitățile comise de petroliști prin majorarea nejustificată a prețurilor la carburanți a fost elaborat încă în perioada fostei conduceri a Consiliului Concurenței.

Noul șef al instituției spune că a analizat minuțios acel raport, a organizat audieri repetate cu companiile vizate, iar în curând membrii Consiliului vor stabili valoarea sancțiunilor.

„Piața carburanților este una reglementată, avem un plafon al prețurilor stabilit de ANRE. Și aici noi nu putem interveni la capitolul prețuri. Noi putem însă interveni când este vorba despre înțelegeri de cartel. A fost inițiată o investigație pe piața carburanților încă anul trecut, dar decizia încă nu a fost emisă de către Consiliu. Avem nevoie de timp ca să analizăm minuțios aceste date. Acea investigație s-a desfășurat într-o perioadă foarte scurtă, astfel de investigații durează de obicei, 2-3 ani. Investigația s-a făcut în termen record de o lună. Noi am organizat audieri repetate cu companiile vizate, acum pregătim decizia care va fi emisă în scurt timp”, a spus Gherțescu, la Moldova 1, relatează IPN.

Raportul stabilește că șase companii au acționat concertat la stabilirea prețurilor pentru produsele petroliere și gazul lichefiat.

Fosta componență a Consiliului Concurenței a decis să ceară aplicarea unei amenzi în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri, înregistrată în anul anterior sancționării de către cele șase companii.

„Din partea companiilor care vând carburanți a fost o înțelegere de cartel care a dus la modificări coordonate de prețuri. Dacă plenul va constata încălcarea, va fi emisă o decizie de sancționare. Această decizie ar putea fi emisă în perioada iunie-iulie. Sunt vizate 6 companii, acest lucru a fost făcut public și deja nu mai este un secret pentru nimeni”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Cele șase companii suspectate de înțelegeri de cartel, potrivit IPN, sunt Rompetrol Moldova, Lukoil-Moldova, Petrom Moldova, Bemol Retail, Datario SRL și Tirex Petrol. Potrivit datelor ANRE, pentru astăzi a fost stabilit un preț plafon record de comercializare a produselor petroliere de bază. Prețul plafon al benzinei cu cifra octanică 95 este 30,76 lei, iar prețul motorinei – 27,15 lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: