noi.md

Șase municipii din Republica Moldova vor fi transformate în orașe-poli de creștere regională

În perioada 2021-2027, șase municipii din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în Republica Moldova. În acest scop, guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 16 decembrie programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Potrivit unui comunicat de presă emis de guvern, obiectivul programului este de a crea în țara noatră o rețea de oraşe-poli de creştere regională atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori. Acest fapt va genera creşterea ocupării forţei de muncă şi va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii.

Costul total al Programului constituie 2 781,4 mil. lei, care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare, după cum urmează: Cahul – 545,6 mil. lei, Comrat – 460,9 mil. lei, Ungheni – 641,6 mil. lei, Edineţ – 254,1 mil. lei, Soroca – 629,5 mil. lei, Orhei – 232,3 mil. lei

Programul prevede implementarea unui portofoliu de proiecte, care reflectă prioritățile individuale specifice pentru fiecare municipiu. Acestea vor fi determinate în baza evaluării necesităților pentru consolidarea potențialului de orașe-poli de creștere regională. Proiectele vor avea ca scop reabilitarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sistemului de transport urban, construcția piețelor agro-alimentare, amenajarea zonelor de odihnă şi agrement, dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice, extinderea rețelelor de canalizare, ș.a.

Din bugetul de stat vor fi alocate 822 milioane de lei sau 30% din costul Programului, din care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare și 6 mil. lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților APL.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Podul de pe strada Mihai Viteazul, redeschis  după trei ani. Ceban, mesaj către „marii critici care nu au făcut nimic”

După aproape trei ani de reconstrucție, podul de pe strada Mihai Viteazul din Chișinău a fost redeschis circulației rutiere, a anunțat primarul Ion Ceban. În prezent, lucrările continuă la trotuarele pietonale, care au fost lărgite în cadrul proiectului de reabilitare.

„Întrebare pentru marii „critici” care nu au făcut nimic: ce subiecte urmează să mai exploateze intenționat? Aceste lucrări erau extrem de necesare și urgente. Ne-am asumat toate criticile, pentru că securitatea este prioritară”, a declarat Ion Ceban.

Cu o lungime de 320 de metri, o lățime de 26 de metri, 6 benzi de circulație și 2 trotuare, podul este unul dintre cele mai mari din Republica Moldova, a subliniat Ceban. Construcția are 9 deschideri (grinzi), fiecare de câte 33 de metri.

În ceea ce privește podul de pe strada Ismail, primarul a precizat că lucrările de proiectare au fost finalizate, iar în prezent se află în faza de verificare de stat.

Precizăm că reparația podului de pe strada Mihai Viteazu a început în septembrie 2022 și, inițial, se plănuia ca lucrările de reparație să fie finalizate la 1 septembrie 2023. Ulterior, autoritățile municipale au anunțat că termenul de finalizare al reparației a fost prelungit până în noiembrie 2024, iar mai târziu – aprilie 2025. De atunci, costul proiectului s-a ridicat de la 108 la 128 de milioane de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: