Șase municipii din Republica Moldova vor fi transformate în orașe-poli de creștere regională
Full Article 2 minutes read

Șase municipii din Republica Moldova vor fi transformate în orașe-poli de creștere regională

În perioada 2021-2027, șase municipii din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în Republica Moldova. În acest scop, guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 16 decembrie programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Potrivit unui comunicat de presă emis de guvern, obiectivul programului este de a crea în țara noatră o rețea de oraşe-poli de creştere regională atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori. Acest fapt va genera creşterea ocupării forţei de muncă şi va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii.

Costul total al Programului constituie 2 781,4 mil. lei, care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare, după cum urmează: Cahul – 545,6 mil. lei, Comrat – 460,9 mil. lei, Ungheni – 641,6 mil. lei, Edineţ – 254,1 mil. lei, Soroca – 629,5 mil. lei, Orhei – 232,3 mil. lei

Programul prevede implementarea unui portofoliu de proiecte, care reflectă prioritățile individuale specifice pentru fiecare municipiu. Acestea vor fi determinate în baza evaluării necesităților pentru consolidarea potențialului de orașe-poli de creștere regională. Proiectele vor avea ca scop reabilitarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sistemului de transport urban, construcția piețelor agro-alimentare, amenajarea zonelor de odihnă şi agrement, dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice, extinderea rețelelor de canalizare, ș.a.

Din bugetul de stat vor fi alocate 822 milioane de lei sau 30% din costul Programului, din care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare și 6 mil. lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților APL.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: