Șase ONG-uri de media au publicat pe 31 martie o declarație referitor la decizia autorităților naționale cu privire la suspendarea licenței de emisie a postului TVC21. Semnatarii au menționat că hotărârea este o „ingerință gravă în dreptul la libera exprimare”. Potrivit lor, măsura aplicată în raport cu televiziunea este „disproporționată” și „contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică”.
Declarația a fost semnată de Centru pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Semnatarii au menționat că mecanismul de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor TV și de radio este „incompatibil cu standardele internaționale”.
„Semnalăm cu îngrijorare, în mod repetat, că mecanisme similare celor aplicate în raport cu postul TVC21 au fost declarate anterior neconstituționale (Hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova nr. 17 din 06.12.2012 pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul audiovizualului al Republicii Moldova nr.260-XVI din 27 iulie 2006). În lumina „importanței deosebite a libertății de exprimare pentru o societate democratică, susceptibilă presiunilor politicului și cenzurii”, Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească.
Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare. Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului”, se arată în declarație.
Amintim că, pe 24 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat pentru 60 de zile actele permisive ale companiei „Cotidian”, care deține postul TVC21. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că hotărârea nu ar avea legătură cu politica editorială sau programele difuzate de televiziune, ci cu faptul că nu au fost prezentate toate informațiile solicitate despre structura de proprietate a TVC21. El a mai spus că, în cazul în care informațiile cerute vor fi prezentate în termen de 60 de zile, postul TV își va relua activitatea.
Nichita Romenski, prezentatorul emisiunii „Главное” la TVC21 și purtător de cuvânt al Gărzii Tinere a PSRM, a catalogat suspendarea licenței canalului de televiziune drept o încercare de a „limita libertatea de exprimare în țară”, iar motivele invocate de autorități – „absolut nefondate și lipsite de temei”. Potrivit lui, adevăratul motiv al deciziei ar fi altul: autoritățile au considerat că activitatea TVC21 este „incomodă și, posibil, chiar periculoasă”.