Șase ONG-uri de media critică suspendarea licenței TVC21: „O ingerință gravă în dreptul la libera exprimare”

Șase ONG-uri de media au publicat pe 31 martie o declarație referitor la decizia autorităților naționale cu privire la suspendarea licenței de emisie a postului TVC21. Semnatarii au menționat că hotărârea este o „ingerință gravă în dreptul la libera exprimare”. Potrivit lor, măsura aplicată în raport cu televiziunea este „disproporționată” și „contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică”.

Declarația a fost semnată de Centru pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Semnatarii au menționat că mecanismul de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor TV și de radio este „incompatibil cu standardele internaționale”.

Semnalăm cu îngrijorare, în mod repetat, că mecanisme similare celor aplicate în raport cu postul TVC21 au fost declarate anterior neconstituționale (Hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova nr. 17 din 06.12.2012 pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul audiovizualului al Republicii Moldova nr.260-XVI din 27 iulie 2006). În lumina „importanței deosebite a libertății de exprimare pentru o societate democratică, susceptibilă presiunilor politicului și cenzurii”, Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea judecătorească.

Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare. Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică. Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului”, se arată în declarație.

Amintim că, pe 24 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat pentru 60 de zile actele permisive ale companiei „Cotidian”, care deține postul TVC21. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că hotărârea nu ar avea legătură cu politica editorială sau programele difuzate de televiziune, ci cu faptul că nu au fost prezentate toate informațiile solicitate despre structura de proprietate a TVC21. El a mai spus că, în cazul în care informațiile cerute vor fi prezentate în termen de 60 de zile, postul TV își va relua activitatea.

Nichita Romenski, prezentatorul emisiunii „Главное” la TVC21 și purtător de cuvânt al Gărzii Tinere a PSRM, a catalogat suspendarea licenței canalului de televiziune drept o încercare de a „limita libertatea de exprimare în țară”, iar motivele invocate de autorități – „absolut nefondate și lipsite de temei”. Potrivit lui, adevăratul motiv al deciziei ar fi altul: autoritățile au considerat că activitatea TVC21 este „incomodă și, posibil, chiar periculoasă”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: