Șase suspendate, unul nou pe piață. În Moldova ar putea apărea încă un post de televiziune
Full Article 3 minutes read

Șase suspendate, unul nou pe piață. În Moldova ar putea apărea încă un post de televiziune

Consiliul Audiovizualului (CA) va analiza o cerere de licență pentru un nou post de televiziune – Like TV. Proprietarul său este directorul general al postului ITV – licența căruia a fost suspendată temporar pe 30 octombrie, prin decizia Comisiei Situații Excepționale – Natalia Poliacova. Declarația a fost făcută de șefa CA, Liliana Vițu, pentru NM.

Potrivit sursei citate, CA a primit cererea pe data de 30 octombrie – în aceeași zi în care licența a șase posturi TV controlate direct sau indirect de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, inclusiv ITV, a fost suspendată pe perioada stării de urgență. Licența pentru noul canal TV a fost solicitată de Media Discovery.

CA a precizat pentru NM că este vorba de un canal cu conținut general, care, pe lângă produsele locale, va difuza seriale turcești și „seriale din alte țări care au ratificat Convenția Europeană a Televiziunii Transfrontaliere”.

Proprietarul Media Discovery este Natalia Poliacova, care este și directorul general al canalului ITV suspendat temporar. La sfârșitul lunii august, ITV a început să difuzeze conținut de la postul rusesc „Pervîi canal” și de la postul de televiziune „Primul în Moldova”, care anterior fuseseră interzise temporar de autorități.

NM a contactat-o pe Natalia Poliacova pentru un comentariu. Până la publicarea știrii, însă, ea nu a răspuns nici apelurilor, nici mesajelor jurnalistului NM.

***

Pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a altor șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.

Câștigă două bilete la concertul Bridge of Freedom: Okean Elzy și Alternosfera, care va avea loc în data de 5 noiembrie la Chișinău Arena. Cum se va numi noul post de televiziune? Condițiile concursului le puteți citi AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: