„Satele din Moldova trebuie să fie europene”. România, gata să deblocheze a doua tranșă din cele €100 mln promise pentru Moldova
Full Article 3 minutes read

„Satele din Moldova trebuie să fie europene”. România, gata să deblocheze a doua tranșă din cele €100 mln promise pentru Moldova

România va debloca, în următoarea ședință de Guvern, o nouă tranșă, în valoare de 28 milioane euro, din programul de sprijin pentru Republica Moldova, finanțat cu 100 de milioane de euro (bani nerambursabili) de către București. Anunțul a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu, aflat la Chișinău. Șeful guvernului român susține că tranșa va fi folosită pentru implementarea proiectelor din programul guvernamental „Satul European”.

„Am discutat astăzi despre cele 9 proiecte din tranșa a doua din ajutorul Guvernului României, de 100 milioane. Aceste 9 proiecte valorează 28 milioane euro, bani care vor merge în investiții pentru oportunitățile companiilor noastre și vor dezvolta localitățile din Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Guvernului de la București a dat asigurări că suma va fi deblocată în următoarea ședință a cabinetului de miniștri nou format.

„Vă garantez că nu mâine, în prima ședință de guvern, dar în viitoarea ședință de guvern, se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce privește apa potabilă, canalizarea – punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova, să fie un sat european”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

În timp ce Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul „constant”, „imens” și „prompt” oferit Republicii Moldova „ori de câte ori a avut nevoie”, Marcel Ciolacu a promis că Bucureștiul va aprofunda susținerea pentru țara noastră, în special pe domeniul economic, astfel încât calitatea vieții cetățenilor români de pe ambele maluri ale Prutului să devină mai bună.

„Relațiile dintre Chișinău și București se consolidează tot mai mult: construim poduri, drumuri, un spațiul digital comun – în beneficiilor tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În felul acesta, construim Europa aici, în Republica Moldova”, a menționat Dorin Recean.

„Este evident că proiectele și banii europeni de pre-aderare încă nu se văd în oglinda cetățeanului. Trebuie să fim corecți față de românii din România și Republica Moldova – toate aceste lucruri necesită timp, dar noi doi trebuie să ne implicăm și să creăm un mecanism de cooperare, astfel încât să mărim dinamica implementării acestor proiecte”, a conchis, la rândul său, Marcel Ciolacu.

Menționăm că Republica Moldova urmează să beneficieze de un grant de 100 de milioane de euro din partea României, în decurs de șapte ani, pentru a implementa proiecte în domenii cheie pentru dezvoltarea țării. Aflat într-o vizită la Chișinău la sfârșitul lunii martie, curent, prim-ministrul României de atunci, Nicolae Ciolacu, a anunțat debursarea primei tranșe, în valoare de 25 milioane euro din cele 100 milioane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: