„Satele din Moldova trebuie să fie europene”. România, gata să deblocheze a doua tranșă din cele €100 mln promise pentru Moldova

România va debloca, în următoarea ședință de Guvern, o nouă tranșă, în valoare de 28 milioane euro, din programul de sprijin pentru Republica Moldova, finanțat cu 100 de milioane de euro (bani nerambursabili) de către București. Anunțul a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu, aflat la Chișinău. Șeful guvernului român susține că tranșa va fi folosită pentru implementarea proiectelor din programul guvernamental „Satul European”.

„Am discutat astăzi despre cele 9 proiecte din tranșa a doua din ajutorul Guvernului României, de 100 milioane. Aceste 9 proiecte valorează 28 milioane euro, bani care vor merge în investiții pentru oportunitățile companiilor noastre și vor dezvolta localitățile din Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Guvernului de la București a dat asigurări că suma va fi deblocată în următoarea ședință a cabinetului de miniștri nou format.

„Vă garantez că nu mâine, în prima ședință de guvern, dar în viitoarea ședință de guvern, se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce privește apa potabilă, canalizarea – punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova, să fie un sat european”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

În timp ce Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul „constant”, „imens” și „prompt” oferit Republicii Moldova „ori de câte ori a avut nevoie”, Marcel Ciolacu a promis că Bucureștiul va aprofunda susținerea pentru țara noastră, în special pe domeniul economic, astfel încât calitatea vieții cetățenilor români de pe ambele maluri ale Prutului să devină mai bună.

„Relațiile dintre Chișinău și București se consolidează tot mai mult: construim poduri, drumuri, un spațiul digital comun – în beneficiilor tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În felul acesta, construim Europa aici, în Republica Moldova”, a menționat Dorin Recean.

„Este evident că proiectele și banii europeni de pre-aderare încă nu se văd în oglinda cetățeanului. Trebuie să fim corecți față de românii din România și Republica Moldova – toate aceste lucruri necesită timp, dar noi doi trebuie să ne implicăm și să creăm un mecanism de cooperare, astfel încât să mărim dinamica implementării acestor proiecte”, a conchis, la rândul său, Marcel Ciolacu.

Menționăm că Republica Moldova urmează să beneficieze de un grant de 100 de milioane de euro din partea României, în decurs de șapte ani, pentru a implementa proiecte în domenii cheie pentru dezvoltarea țării. Aflat într-o vizită la Chișinău la sfârșitul lunii martie, curent, prim-ministrul României de atunci, Nicolae Ciolacu, a anunțat debursarea primei tranșe, în valoare de 25 milioane euro din cele 100 milioane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: