Savanții din Kamceatka: 95% din viețuitoarele de pe fundul apei au murit
Full Article 3 minutes read

Savanții din Kamceatka: 95% din viețuitoarele de pe fundul apei au murit

95% din viețuitoarele de pe fundul apelor peninsulei Kamceatka, Extremul Orient rus, au murit. La această concluzie au ajuns savanții din Kamceatka, care au efectuat scufundări în locul în care se presupune că a avut loc scurgerea substanței toxice necunoscute, scrie Novaya Gazeta, care citează conducerea regiunii.

Cercetătorii nu au depistat nicio anomalie în rândul animalelor marine și ale păsărilor care locuiesc pe țărm sau la suprafața apei.

„Dar în urma scufundărilor am descoperit că, la adâncimea de 10-15 metri, bentosul a murit în proporție de 95%. Au supraviețuit peștii mari, creveții, crabii, dar în cantități mici”, a relatat cercetătorul Ivan Usatov.

De asemenea, oamenii de știință sunt de părere că amploarea catastrofei ecologice este mai mare decât s-a estimat inițial. Potrivit acestora, animalele marine din zonă ar putea muri și pe termen lung din cauza scurgerii respective. Viețuitoarele care se hrăneau cu bentos au fost private de hrană, ceea ce va provoca urmări grave pentru faună.

View this post on Instagram

Камчатка. Авачинская Бухта. Маленькая бухточка Безымянная. Ровно 4 дня назад @lefffu именно там сняла свое видео, которое я опубликовала на своей странице. Это видео снято сегодня утром. Жуткий запах. Мой товарищ нырял сегодня в двух местах. Чуть позже выложу видео, что он там увидел. Сегодня мы на моторной лодке с ним посетили 4 места. Бухта Станицкого, Безымянная, район бухты Гротовой (как раз на выходе из бухты в Тихий Океан), бухту Шлюпочную. Последняя находится на другой стороне Авачинской бухты. Последствия, конечно, видны везде. Местами у берега цвет воды очень мутный, визуально видно границу где вода чище. На берегу Безымянной и Шлюпочной выброшены морские ежи, животные, крабы, рыбы. #спаститихий #safetheocean #kamchatka #pacificocean @_svetlana__radionova_ @greenpeace @greenpeaceru @snowave_kamchatka @lefffu @yuridud.life @yurydud

A post shared by Kristy Fury (@kristy_rozenberg) on

Anterior, locuitorii Kamceatkăi au depistat pete de ulei și urme de murdărie în rîul Nalîceva. În apropiere este situat un depozit de deșeuri chimice. În 2006, Comisia pentru situații excepționale din Kamceatka a anunțat că se vor lua măsuri privind locul amplasării depozitului. Fostul viceguvernator al regiunii Vladimir Rîbak a declarat că depozitul nu a fost construit într-un loc potrivit. În 2010 autoritățile au anunțat că acesta va fi sigilat, însă nu au oferit ulterior niciun detaliu despre soarta de mai departe a inițiativei.

Potrivit estimărilor autorităților, în depozit erau păstrate circa 20 de tone de arsenic.

Activiștii Greenpeace au publicat fotografii din spațiu, în care se vede că sursa poluării ar fi putut veni din rîul Nalîcev. În afară de asta, ecologiștii au depistat spumă și urme de poluare.

***

Pe 2 octombrie, mai mulţi surferi au fost primii care au observat dezastrul ecologic în urmă cu câteva săptămâni, când au resimţit simptome de intoxicaţie, precum ochi uscaţi, vedere înceţoşată, dureri în gât şi greaţă, potrivit organizaţiei ecologiste Greenpeace.

Puţin mai târziu, o pată apărută pe ocean a schimbat culoarea şi mirosul apei, în timp ce a crescut numărul cazurilor de intoxicaţie, tot mai mulţi localnici acuzând stări de ameţeală şi greaţă după plimbări pe plajă.

De asemenea, pe plaje au apărut mii de animale marine moarte, inclusiv stele de mare, caracatiţe, peşti şi o focă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: