ria.ru

Savanții din Kamceatka: 95% din viețuitoarele de pe fundul apei au murit

95% din viețuitoarele de pe fundul apelor peninsulei Kamceatka, Extremul Orient rus, au murit. La această concluzie au ajuns savanții din Kamceatka, care au efectuat scufundări în locul în care se presupune că a avut loc scurgerea substanței toxice necunoscute, scrie Novaya Gazeta, care citează conducerea regiunii.

Cercetătorii nu au depistat nicio anomalie în rândul animalelor marine și ale păsărilor care locuiesc pe țărm sau la suprafața apei.

„Dar în urma scufundărilor am descoperit că, la adâncimea de 10-15 metri, bentosul a murit în proporție de 95%. Au supraviețuit peștii mari, creveții, crabii, dar în cantități mici”, a relatat cercetătorul Ivan Usatov.

De asemenea, oamenii de știință sunt de părere că amploarea catastrofei ecologice este mai mare decât s-a estimat inițial. Potrivit acestora, animalele marine din zonă ar putea muri și pe termen lung din cauza scurgerii respective. Viețuitoarele care se hrăneau cu bentos au fost private de hrană, ceea ce va provoca urmări grave pentru faună.

https://www.instagram.com/tv/CF6R5Y0nm9L/?utm_source=ig_embed

Anterior, locuitorii Kamceatkăi au depistat pete de ulei și urme de murdărie în rîul Nalîceva. În apropiere este situat un depozit de deșeuri chimice. În 2006, Comisia pentru situații excepționale din Kamceatka a anunțat că se vor lua măsuri privind locul amplasării depozitului. Fostul viceguvernator al regiunii Vladimir Rîbak a declarat că depozitul nu a fost construit într-un loc potrivit. În 2010 autoritățile au anunțat că acesta va fi sigilat, însă nu au oferit ulterior niciun detaliu despre soarta de mai departe a inițiativei.

Potrivit estimărilor autorităților, în depozit erau păstrate circa 20 de tone de arsenic.

Activiștii Greenpeace au publicat fotografii din spațiu, în care se vede că sursa poluării ar fi putut veni din rîul Nalîcev. În afară de asta, ecologiștii au depistat spumă și urme de poluare.

***

Pe 2 octombrie, mai mulţi surferi au fost primii care au observat dezastrul ecologic în urmă cu câteva săptămâni, când au resimţit simptome de intoxicaţie, precum ochi uscaţi, vedere înceţoşată, dureri în gât şi greaţă, potrivit organizaţiei ecologiste Greenpeace.

Puţin mai târziu, o pată apărută pe ocean a schimbat culoarea şi mirosul apei, în timp ce a crescut numărul cazurilor de intoxicaţie, tot mai mulţi localnici acuzând stări de ameţeală şi greaţă după plimbări pe plajă.

De asemenea, pe plaje au apărut mii de animale marine moarte, inclusiv stele de mare, caracatiţe, peşti şi o focă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: