Scandalul legat de sediul PA. Perciun: proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea instituției de învățământ
Full Article 3 minutes read

Scandalul legat de sediul PA. Perciun: proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea instituției de învățământ

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că proprietățile Universității Pedagogice „Ion Creangă” vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice. Precizările au fost făcute după ce reprezentanții universității au raportat că Procuratura Anticorupție (PA) ar intenționa să prea două blocuri de studii ale instituției. De cealaltă parte, șefa Procuraturii Anticorupție declara că din tot ce a vizitat, clădirea Universității Pedagogice este cea mai potrivită pentru a fi sediul instituției la conducerea căreia se află. Menționăm că la moment Centrul Național Anticorupție împarte aceeași clădire cu PA. 

Perciun a scris pe rețelele de socializare că „susținerea învățământului pedagogic și a profesorilor este o prioritate pentru Ministerul Educației și Guvern”.

„În ultimii 2 ani, Guvernul a investit deja câteva milioane de euro în Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și colegiile pedagogice din Chișinău, Cahul, Bălți și Soroca. În acest an vom majora indemnizațiile pentru absolvenții de la pedagogie care aleg să meargă în școală până la 200.000 de lei și urmează să pornim renovarea integral a 2 cămine pentru viitori profesori, cu 3 milioane de euro, unul de la Universitatea de Stat și unul de la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”. În acest context, reiterăm că proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”, a menționat Perciun.

***

În 2016 a fost adoptată o lege care prevede că PA trebuie să aibă propriul sediu. Momentan Centrul Național Anticorupție și PA împart aceeași clădire, iar procurorii anticorupție nu dispun de propriile echipamente tehnice pentru desfășurarea acțiunilor specifice.

Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus că instituția pe care o conduce se poate muta în clădirea în care se află în prezent Academia de Știință. În reacție, comunitatea academică a declarat că se opune transferului clădirii Academiei de Științe către Procuratura Anticorupție.

După ce comunitatea academică de la Academia de Științe s-a opus transferului, și comunitatea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” s-a revoltat. Reprezentanții instituției au raportat că Procuratura Anticorupție ar intenționa să prea două blocuri de studii ale universității – unul din strada Gh. Iablocikin, unde a activat Universitatea de Stat din Tiraspol și al doilea – de pe strada Doina, unde a activat Institutul de Științe ale Educației. Comunitatea a cerut stoparea preluării și a lansat o petiție, totodată s-a adresat președintelui Parlamentului. În reacție, șefa Procuraturii Anticorupție a spus că atât sediul Academiei de Științe, cât și sediul Universității Pedagogice, sunt propunerile Guvernului. Totuși, Dragalin consideră că deocamdată din tot ce a vizitat, clădirea Universității Pedagogice este cea mai potrivită pentru activitatea Procuraturii Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: