„Sunt clădiri mult mai frumoase pe care eu le-aș vrea”. Un nou scandal legat de sediul PA; petiția Universității „Ion Creangă”
Full Article 7 minutes read

„Sunt clădiri mult mai frumoase pe care eu le-aș vrea”. Un nou scandal legat de sediul PA; petiția Universității „Ion Creangă”

După ce comunitatea academică de la Academia de Științe s-a opus transferului clădirii către Procuratura Anticorupție, acum și comunitatea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” se revoltă. Reprezentanții instituției au raportat că Procuratura Anticorupție ar intenționa să prea două blocuri de studii ale universității – unul din strada Gh. Iablocikin, unde a activat Universitatea de Stat din Tiraspol și al doilea – de pe strada Doina, unde a activat Institutul de Științe ale Educației. Comunitatea academică a cerut stoparea preluării și a lansat o petiție, totodată s-a adresat președintelui Parlamentului. În reacție, șefa Procuraturii Anticorupție a spus că atât sediul Academiei de Științe, cât și sediul Universității Pedagogice, sunt propunerile Guvernului. Totuși, Dragalin consideră că deocamdată din tot ce a vizitat, clădirea Universității Pedagogice este cea mai potrivită pentru activitatea Procuraturii Anticorupție.

Petiția universității și adresarea către președintele Parlamentului 

Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a lansat o petiție „pentru a stopa intenția autorităților de a prelua blocurile de studii ale universității”. Petiția a fost semnată, până la momentul publicării materialului, de 661 persoane.

În petiție, comunitatea s-a adresat președintelui Parlamentului Igor Grosu și a menționat că „în blocul de studii de pe strada Iablocikin 5, a activat Universitatea de Stat din Tiraspol, care a fost izgonită în anul 1992 de către separatiștii din regiunea transnistreană și care în anul 2022 a fost absorbită de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”” iar „pe strada Doina 104 a activat Institutul de Științe ale Educației, actualmente se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă””.

În ultimii 10 ani, potrivit comunității academice, edificiile au fost supuse unor reparații capitale „din contul mijloacelor proprii ale instituției”.

Blocul de studii de pe str. Gh. Iablocikin nr. 5 a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne, care l-a transformat într-un Centru de excelență academică în diverse domenii ale științei. Actualmente, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Laboratoarele științifice ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și Facultatea de Științe ale Educației”, a precizat comunitatea academică.

Reprezentanții Universității au declarat că sunt uimiți „de insistența ciudată perpetuată prin scrisoarea Procuraturii Generale din 26 februarie 2024 și adresării Cancelarii de Stat a Republicii Moldova din 27 februarie 2024, referitor la oportunitatea transmiterii din gestiunea I.P. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în gestiunea Procuraturii Generale a blocului de studii din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, municipiul Chișinău”.

Or, în 2022, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova ne convingeau că reforma care ține de învățământul superior nu presupune vinderea ori transmiterea în gestiune a blocurilor de studii renovate în folosul unor grupuri de interes. (…) Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5/Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani”, a menționat comunitatea.

Precizările șefei Procuraturii Anticorupție

La emisiunea Rezoomat de la Rlive, Veronica Dragalin a spus că „e absolut” necesar ca Procuratura Anticorupție să aibă o clădire unde să activeze.

Noi la moment avem un etaj jumate în clădirea CNA. Mai mult spațiu acolo nu este. (…) E urgent ca noi să avem o clădire”, a menționat Dragalin.

Întrebată de ce nu găsește Guvernul un sediu, șefa Procuraturii Anticorupție a comunicat: „O întrebare pentru Guvern. (…) Până la urmă în lege scrie că Guvernul va asigura Procuraturii Anticorupție un sediu adecvat. (…) Ca să explic, eu cu procurorul general nu mergem prin oraș și ne oprim la o clădire, care credem că e frumoasă, și spunem că eu pe asta o vreau. Dacă ar fi așa, eu vă spun că sunt clădiri mult mai frumoase pe care eu le-aș vrea. (…) Sunt alte clădiri ideale pentru mine, care ar fi atractive pentru noi”.

Dragalin a adăugat că sediul Academiei de Științe a fost propunerea Guvernului, inclusiv sediul Universității Pedagogice.

Toate aceste propuneri au venit din altă parte. Nu noi le-am identificat. (…) Noi le vizităm pentru că e necesar să vedem dacă spațiul are toate atribuțiile necesare pentru funcționalitatea noastră. În ultimul timp, clădirea fostei universități Tiraspol… e destul de aproape de Judecătoria Buiucani, unde toate dosarele penale trimise de Procuratura Anticorupție vor merge în judecată. Nu-i departe de clădirea CNA, cu care noi o să mai interacționăm. Din punctul nostru de vedere, aceasta e o clădire acceptabilă pentru activitatea noastră. Avem și o soluție, ca acei profesori, studenți, din această clădire pot fi realocați peste drum, pentru că este o clădire a universității goală la moment, construită pentru o universitate, acolo a fost facultatea de drept. Să fie foarte clar, nu Veronica Dragalin vrea o clădire. Noi până la urmă avem o lege care spune că Procuratura Anticorupție urmează să primească așa un sediu”, a evidențiat șefa Procuraturii Anticorupție.

Dragalin consideră că deocamdată din tot ce a vizitat, clădirea Universității Pedagogice este cea mai potrivită pentru activitatea Procuraturii Anticorupție.

O declarație oficială a fost publicată și pe site-ul Procuraturii Anticorupție.

Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție. Totodată, ținem să menționăm că, personalul instituției universitare poate fi transferat din imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, vis-a-vis, în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este spațiul nefolosit în gestiunea statului”, se arată în declarația Procuraturii.

Fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, riscăm să fie blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucât, începând cu 01 aprilie 2024, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze 62 ofițeri și zeci de alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel”, a mai comunicat instituția.

***

În 2016 a fost adoptată o lege care prevede că Procuratura Anticorupție (PA) trebuie să aibă propriul sediu. Momentan Centrul Național Anticorupție (CNA) și PA împart aceeași clădire, iar procurorii anticorupție nu dispun de propriile echipamente tehnice pentru desfășurarea acțiunilor specifice.

Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus că instituția pe care o conduce se poate muta în clădirea în care se află în prezent Academia de Știință. În reacție, comunitatea academică a declarat că se opune transferului clădirii Academiei de Științe către Procuratura Anticorupție: „Prezidiul AȘM și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării. Facem apel către mass-media, opinia publică, societatea civilă, organismele internaționale cu privire la situația creată și mizăm pe sprijinul tuturor susținătorilor viitorului științei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: