Școli fără profesori. Perciun: 7000 de cadre didactice lipsesc în sistem
Full Article 2 minutes read

Școli fără profesori. Perciun: 7000 de cadre didactice lipsesc în sistem

Republica Moldova înregistrează un deficit de cadre didactice. Șapte mii de profesori lipsesc în sistem. Chiar dacă anual 1000 de tineri sunt absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic, doar 250 vin în școli. Datele au fost comunicate de ministrul Educației Dan Perciun. 

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că Republica Moldova înregistrează un „deficit de cadre didactice”.

„Avem 7000 de profesori care lipsesc în sistem. Dacă ar lucra toată lumea doar pe o normă didactică și n-ar avea suprasarcini, ar trebui 7000 de oameni. Avem 1000 de absolvenți la pedagogie și doar 250 vin în școli în fiecare an. Cam astea sunt tendințele din ultimii ani”, a precizat ministrul la emisiunea „Bună seara” de la Moldova 1.

El a adăugat că „dacă nu se îmbolnăvește nimeni și nu se pensionează nimeni, ne trebuie 30 de ani ca, la ritmul actual de încadrare în profesie, să acoperim deficitul de cadre didactice”.

„Salariul este o componentă a acestei probleme. Anul trecut, am majorat salariul cu 15%, a fost acea plată unică de 5000 de lei, s-au majorat sporurile specifice. Un salariu al unui tânăr specialist ajunge la 10 mii de lei, al unui profesor cu experiență poate ajunge la 14 mii de lei pentru o normă didactică a unui profesor care are grad didactic superior. Problema salarială este una importantă și suntem în discuții cu sindicatele. Vedem ce reușim să mai facem în 2025, dar vreau să asigur că la minister conștientizăm foarte bine că este necesar să facem aceste investiții și încercăm să convingem Ministerul Finanțelor, dar și alți parteneri”, a comunicat oficialul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: