Școlile care au acceptat donații de la Șor riscă să piardă finanțarea de la stat? Ministerul Educației a comentat gestul Blocului „Victorie”
Full Article 2 minutes read

Școlile care au acceptat donații de la Șor riscă să piardă finanțarea de la stat? Ministerul Educației a comentat gestul Blocului „Victorie”

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) condamnă prezența politicienilor afiliați oligarhului fugar Ilan Șor la careurile consacrate începutului noului an de studii. De asemenea, MEC își rezervă dreptul „să-și revizuiască prioritățile de investiții” către școlile care au acceptat donații din partea oligarhului fugar, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. Precizările au fost făcute de consultanta MEC, Irina Pociumbanu, pentru NM, pe 2 septembrie.

Irina Pociumbanu a reiterat că, în acest an, Ministerul Educației și Cercetării a oferit școlilor dreptul la alegere privind ora și data desfășurării primului sunet. Astfel, potrivit ei, responsabilitatea pentru organizarea acestor festivități o are conducerea școlii, inclusiv pentru mesajele invitaților către comunitatea școlară – lucru „bine știut” de către cadrele didactice și de conducere.

Desigur, mesajele politice nu-și au locul în școală, mai ales în cadrul careurilor. Ministerul a fost sesizat despre situațiile că unele instituții de învățământ au acceptat donații din parte grupărilor criminal-organizate și în aceste condiții ministerul își rezervă dreptul să-și revizuiască prioritățile de investiții către asemenea instituții. Ministerul Educației și Cercetării condamnă prezența la careuri și evenimente educaționale a persoanelor afiliate grupărilor criminale și promovarea acestora în rândul elevilor, părinților și cadrelor didactice”, a adăugat reprezentanta MEC.

Precizăm că membri ai Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor – au participat, pe 2 septembrie, la careurile de început de an școlar organizate în mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova. Este vorba despre Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan și alții.

Deputata Marina Tauber, care a luat parte la careul de la Liceul Teoretic „Vladimir Maiakovski” din Bălți, a avut o alocuțiune în timpul evenimentului. Aceasta le-a urat elevilor un an școlar reușit, însă nu ezitat să strecoare în discursul său și fraze cu tentă politică. Iar parlamentara Reghina Apostolova, care a participat la festivitatea de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Chișinău, a transmis instituției un certificat cadou din partea lui Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: