Școlile din Chișinău riscă să rămână fără cantine modernizate din cauza întârzierii aprobării bugetului municipal, avertizează ministrul Educației, Dan Perciun. Potrivit acestuia, dacă bugetul nu va fi adoptat până la mijlocul lunii iunie, autoritățile vor fi nevoite să identifice soluții alternative pentru instituțiile de învățământ din capitală. Pe de altă parte, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a acuzat consilierii municipali ai PAS și PSRM că blochează intenționat aprobarea proiectului bugetar propus de edil.
Într-o postare publică pe Facebook, ministrul a declarat că 100 de milioane de lei alocați de Guvern pentru modernizarea cantinelor școlare din Chișinău sunt în continuare blocați pe conturile Ministerului Finanțelor, din cauza faptului că Primăria nu a acceptat aceste resurse.
„Municipiul Chișinău este unica localitate fără un buget aprobat. 100 de milioane de lei destinate modernizării cantinelor școlare stau în continuare pe conturile Ministerului Finanțelor, pentru că primăria nu le-a acceptat. Școlile riscă să nu reușească să facă achizițiile până la începutul noului an de studiu, în septembrie. În toată țara, alimentația elevilor din clasele gimnaziale va începe cu dreptul, iar în municipiul Chișinău, din cauza că cineva face politică în loc să se ocupe de administrarea orașului, situația este incertă. Dacă bugetul nu va fi aprobat până la mijlocul lunii iunie, va trebui să căutăm alte soluții pentru școlile din oraș”, a scris ministrul în postarea sa.
În replică, primarul Ion Ceban a declarat într-o intervenție video pe pagina sa de Facebook că votarea bugetului este întârziată din cauza blocajelor politice. Mai exact, el a menționat că a fost informat că partidele PAS și PSRM nu vor vota bugetul municipal în cadrul ședinței de astăzi a CMC.
„Mai mult decât atât, am văzut astăzi că, un fruntaș al PAS-ului vor găsi cum să îi aloce astfel ca să nu existe, în condițiile în care bugetul nu va fi aprobat. El știe că bugetul nu va fi aprobat. Căci asta au decis curent”, a subliniat Ceban.
Pe de altă parte, vicepreședintele fracțiunii PSRM din CMC, Alexandr Odințov, a declarat în cadrul ședinței CMC că haosul din Chișinău este o consecință a activității politice a primarului. „MAN folosește resursele Primăriei în propriul interes.”, a declarat Odințov.
Menționăm că aleșii municipali s-au întrunit astăzi, 27 mai, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi se află 55 de subiecte, printre care și aprobarea bugetului municipal pentru 2025.
Recent, Partidul Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a criticat proiectul de buget pentru anul 2025 propus de primarul capitalei, Ion Ceban. În cadrul unei conferințe de presă, susținută pe 13 mai, președinta fracțiunii, Zinaida Popa, a declarat că proiectul „nu a fost modificat” și „rămâne antisocial și electoral, gândit pentru nevoi de partid și PR”. În acest context, ea a prezentat șapte domenii prioritare în care PAS solicită modificări esențiale ale bugetului municipal.
De asemenea, Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) l-a acuzat pe primarul Ion Ceban că boicotează inițiativele Guvernului și pune în pericol modernizarea cantinelor din școlile municipale. În cadrul unui flashmob desfășurat pe 6 iunie în fața Primăriei, reprezentanții PAS au declarat că, din cauza blocajelor politice, cei 100 de milioane de lei alocați de Executiv pentru renovarea cantinelor riscă să nu fie valorificați.
***
Deși e deja luna mai, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.
De menționat că, potrivit uneia dintre prevederile legii „Privind administrația publică locală”, consiliul municipal poate fi dizolvat dacă, timp de șase luni, nu adoptă nicio decizie, indiferent de numărul ședințelor desfășurate. Ultima decizie oficială, conform site-ului orașului, a fost adoptată de consiliul municipal pe 19 decembrie 2024 — acum aproape trei luni. Dacă în următoarele trei luni consiliul nu se va întruni și nu-și va relua activitatea productivă, acesta ar putea fi dizolvat, iar alegerile anticipate — convocate.