1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

„Școlile, primele care se deschid și ultimele care își sistează activitatea”. Ministerul Sănătății nu va propune revenirea la studiile online

Autoritățile din sănătate nu intenționează să propună revenirea școlilor din Moldova la studiile în regim online. Potrivit recomandărilor internaționale „școlile sunt primele care se deschid și ultimele care își sistează activitatea”. Declarația a fost făcută de Svetlana Nicolaescu, secretara de stat la Ministerul Sănătății cadrul unei conferințe de presă, din 12 octombrie.

La apariția cazurilor de Covid în instituțiile de învățământ este important să se intervină cu măsurile epidemiologice, iar clasa sau grupa să fi plasată în carantină, susține Svetlana Nicolaescu. Potrivit ei, la moment „nu avem situații care să ne pună în gardă”. În context, ea a remarcat:

„Cea mai bună protecție a copilului sunt părinții vaccinați, scade semnificativ riscul de infectare”, a specificat Nicolaescu.

Fiind întrebată de jurnaliști dacă în Republica Moldova nu se introduce testarea obligatorie a copiilor, așa cum se practică în alte state, secretara de stat menționat că la necesitate se va interveni și cu acest mecanism.

„Noi nu avem o strategie de testare universală. În funcție de evoluția epidemiologică, dacă va apărea necesitatea instituirii acestei măsuri, cu siguranță vom interveni. Avem teste suficiente”, a mai spus Svetlana Nicolaescu.

Amintim că în ultima decizie a Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică, prevede ca elevii și studenții care au fost plasați în carantină, după un caz confirmat de Covid, vor putea reveni la ore după șapte zile și nu după 14, cum era anterior. Aceștia vor pute efectua teste gratuit la Centrele medicale din țară.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: