Scrisoare deschisă pentru Sandu și Drăgălin. Avocații cer sancționarea femeii care a insultat-o pe Galina Dodon
Full Article 3 minutes read

Scrisoare deschisă pentru Sandu și Drăgălin. Avocații cer sancționarea femeii care a insultat-o pe Galina Dodon

Avocații fostului președinte al țării Igor Dodon au depus o plângere adresată șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin. Apărarea denunță abuzuri în raport cu membrii familiei fostului șef de stat din partea colaboratorilor Procuraturii Anticorupție, pe care îi acuză că ar admite intenționat „scurgeri” de informații din cadrul urmării penale inițiate în cazul penal în care figurează Igor Dodon alături de mai mulți membri ai familiei sale, inclusiv mama, soția și cumnatul său.

„Cu regret, de la începutul procedurilor penale demarate în privința fostului președinte Igor Dodon, reprezentanții autorităților – procurorul responsabil de caz, ofițerii de investigații ai CNA, ofițerii SIS au admis permanent și deliberat „scurgeri” controlate de informații confidențiale din cauza penală atât unor persoane fizice, cât și unor surse mass-media”, se arată în scrisoarea semnată de avocații lui Dodon, care a fost expediată în adresa Veronica Drăgălin.

Apărarea amintește în scrisoarea expediată de incidentul de la Procuratura Anticorupție, când, citată pe 4 august de procurori pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară, mama fostului președinte, Galina Dodon, a fost huiduită și insultată de activista Maria Olari. Avocații amintesc și de cazul din 13 iunie, când soția fostului președinte, Galina Dodon, ar fi fost huiduită și insultată de aceeași activistă civică, Maria Olari, la intrarea în PA, unde urma să fie audiată de procurori.

„Acești indivizi își pregătesc atacurile din timp, fiind special aduși la PA”, spun avocații lui Dodon.

În context, apărarea a cerut noii șefi PA, Veronica Drăgălin, să identifice și să tragă la răspundere contravențională toate persoanele care ar fi comis acte de huliganism în privința mamei fostului președinte Igor Dodon, Galina Dodon. Totodată, avocații au cerut tragerea la răspundere penală și inițierea procedurilor disciplinare în privința procurorilor și ofițerilor care au divulgat neautorizat datele urmării penale.

Contactat de NM pentru a comenta acuzațiile aduse procurilor de către avocații fostului șef de stat, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, nu a răspuns, deocamdată, mesajelor noastre.

Amintim că la începutul lunii, Galina Dodon a fost citată de către procurori la PA pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară. La sediul instituției a venit şi activista Maria Olari, care a huiduit-o pe mama fostului președinte. Aflat în arest la domiciliu, Igor Dodon a acuzat guvernarea că ar tolera un astfel de comportament din partea unor persoane. La rândul său, președinta Maia Sandu a condamnat public incidentul, menționând că justiţia „nu trebuie să admită umilințe publice”.

Cu o reacție a venit atunci și PA, care și-a manifestat dezacordul în legătură cu producerea incidentului în care a fost implicată Galina Dodon. Potrivit instituției, persoanele citate la PA nu trebuie să fie supuse la „așa fel de tratament”. Potrivit PA, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor şi libertăților persoanei, precum şi a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: