cafe
Максим Андреев, NewsMaker

Scrisoare pentru prim-ministru. Solicitările HoReCa față de Guvern (DOC)

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) a adresat o scrisoare prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, prin care au relatat situația critică în care se află unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei – HoReCa. Mai mult, autorii au indicat o listă de măsuri care au urma să revitalizeze sectorul. 

În scrisoarea adresată premierului, Asociația Patronală MĂR atrage atenția că pandemia de coronavirus a provocat încetinirea fără precedent a activităților economice din cauza carantinei, a distanțării sociale și a restricțiilor.

„Pe parcursul anului 2020, sectorul HoReCa a fost primul lovit și cel mai neajutorat. Odată cu sistarea activităților economice, angații din HoReCa, circa 50 de mii de familii, au rămas fără surse de existență, neavând vreun suport din partea Guvernului. Agenții economici au căzut în capcana îndatorărilor, în timp ce măsurile de suport propuse de Guvern erau inutile, întrucât nu corespundeau necesităților”, se arată în scrisoare.

Printre necesitățile enumerate de MĂR se numără:

  • achitarea șomajului tehnic de către Guvern pentru angajații din domeniul HoReCa pentru primăvara anului trecut și includerea acestei prevederi în cazul unei noi carantine la nivel național;
  • eliminarea penalităților de întîrziere la plata impozitelor, în cazul unui acord cu statul;
  • rambursarea penalităților achitate de către agenții economici în perioada carantinei din primăvara anului 2020;
  • reducerea fiscală la echipamententele de protecție procurate de agenții economici;
  • compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri, raportată la anul 2019;
  • cota „zero” la impozitul reinvestit începând cu anul 2020;
  • reducerea cotei TVA la 5% pentru HoReCa;
  • eliminarea primei de asigurare medicală pentru studenții angajați (care sunt deja asigurați de Guvern);
  • subvenționarea taxelor și impozitelor aferente salariului persoanelor fizice achitate de angajații tineri până la vârsta de 25 de ani;
  • zero taxe pe salariul minim persoanelor fizice de peste 25 de ani;
  • subvenționare impozitelor pe venit al persoanelor juridice în primii 3 ani de la constituire.

De asemenea, Asociația MĂR solicită organizarea, în timpul apropiat, a unei ședințe la care să participe autoritățile de resort și premierul Natalia Gavrilița.

Ar putea fi o imagine cu text

Ar putea fi o imagine cu text care spune „MÁR ANETA.ZASAVITCHI@GMAIL.COM suport răspundea Redeschiderea sectorului împotriva din adăugatş 50% pentru depășirea iunie 2020 reprezintă domeniu. rezultat, îndatorărilor primăvara afacerii. 2021, astfel urmat: limita necesităÈ›ilor faptul înju și-au salarizare unitățile muncă care prezent, salariilor; interne ușile 2021, Asociației Republicii unicul ermanente situației să Asociația MĂR dependenți medicii pandemiei forță gratuit cele Reiterând înaintat fiind alături oferind peste beneficiul Moldova: cât actuale probleme .comunicarea toate măsură economiei organizat poziția bifă respectarea nevoie predictibilitatea decizional, altul; necesitățile mediul afaceri pentru politicile precum este activitate productivă Pe parcursul situației scenarii proxime are mult evoluția pandemică dictează greu calculat care MĂR dependență creșterea,”

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ar putea fi o imagine cu text

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: