Scrisoarea în care Ceban anunță prețul la care Gazprom este gata să vândă gaz Moldovei, publicată de Slusari. Șeful Moldovagaz: „Inacceptabil!”
Full Article 2 minutes read

Scrisoarea în care Ceban anunță prețul la care Gazprom este gata să vândă gaz Moldovei, publicată de Slusari. Șeful Moldovagaz: „Inacceptabil!”

Concernul rus Gazprom ar fi propus Moldovei să cumpere gaz la un preț de 820 de dolari pentru mia de metri cubi, pentru trimestru IV. Cel puțin asta reiese din textul unei scrisori expediate de Moldovagaz în adresa Ministerului Energiei, semnată pe 26 octombrie de Vadim Ceban. Corespondența a fost făcută publică în aceeași zi de fostul deputat Alexandr Slusari, în prezent membru al consiliului SA „Energocom”. „Este absolut inacceptabil” – așa a comentat, în reacție, șeful Moldovagaz gestul lui Slusari.

„Poftim. Prețul direct de la Gazprom pentru trimestru IV este 820 dolari pentru 1000 m3. Apropo, Vadim Ceban public nu l-a anunțat. Acest preț corespunde cu tariful de peste 21 lei pentru metru cub. Cu devieri financiare cred că ar fi peste 23 lei. Mai are cineva întrebări despre prețuri bune directe, intermediari, molecule rusești în gaz?” – a scris Alexandr Slusari pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, Vadim Ceban, consideră drept „absolut inacceptabilă” publicarea de către persoane terțe a corespondenței oficiale dintre Moldovagaz SA și Ministerul Energiei din Moldova.

„Aceste acțiuni nu sunt doar o demonstrație de neprofesionalism, ci și o sursă de serioase riscuri reputaționale pentru instituțiile responsabile cu securitatea energetică a țării” – a scris Vadim Ceban pe contul său de Telegram.

Scrisoarea în care Ceban anunță prețul la care Gazprom este gata să vândă gaz Moldovei, publicată de Slusari. Șeful Moldovagaz: „Inacceptabil!”

Facebook/Alexandr Slusari

Precizăm că, începând cu luna septembrie, Energocom a achiziționat aproximativ 280 de milioane de metri cubi de gaz pe lună de la șapte companii diferite. Prețul mediu este de aproximativ 420 USD per mia de metri cubi. Compania a menționat că la acest preț se vor adăuga și costurile de transport la depozit, depozitare, retragere și livrare în Moldova atunci când este nevoie de gaz.

Din toamna anului 2022, Gazprom, invocând dificultăți de tranzit prin Ucraina, a redus livrările de gaze către Moldova. De atunci, toate gazele furnizate Moldovei în baza contractului dintre Moldovagaz și Gazprom – aproximativ 5,7 milioane de metri cubi pe zi sau aproximativ 2 miliarde pe an – merg în Transnistria, inclusiv pentru generarea de energie electrică la centrala de la Cuciurgan, care asigură aproximativ 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: