Se clatină scaunul primăriței lui Șor de la Orhei? Candidatul PAS a contestat rezultatul alegerilor
Full Article 5 minutes read

Se clatină scaunul primăriței lui Șor de la Orhei? Candidatul PAS a contestat rezultatul alegerilor

Sergiu Stanciu, care a candidat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al muncipiului Orhei, a anunțat că a cerut „declararea nulității rezultatelor alegerilor desfășurate în 5 noiembrie 2023, în municipiu”. Menționăm că pe 8 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) se întrunește în ședință, iar pe ordinea de zi are subiectul cu privire la declararea alegerilor nevalabile și efectuarea votării repetate pentru alegerea primarului și/sau a consiliului local în unele circumscripții electorale de nivelul întâi, printre care și Orhei. Precizăm că reprezentanții CEC nu vor examina pe 8 noiembrie contestația lui Stanciu, subiectul Comisiei se referă la alte localități din municipiu. 

Pe 8 noiembrie, la ora 16:00, CEC se va întruni în ședință. Iar pe ordinea de zi membrii Comisiei au subiectul „cu privire la declararea alegerilor nevalabile și efectuarea votării repetate pentru alegerea primarului și/sau a consiliului local în unele circumscripții electorale de nivelul întâi din raioanele Florești, Orhei, Taraclia și UTA Găgăuzia”

Menționăm că în seara zilei de 7 noiembrie, Sergiu Stanciu care a candidat din partea PAS la funcția de primar al muncipiului Orhei a anunțat că a depus o contestație prin care cere declararea nulității alegerilor desfășurate în municipiul Orhei pe 5 noiembrie.

Fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul! Cerem declararea nulității rezultatelor alegerilor desfășurate în 5 noiembrie 2023, în Mun. Orhei. Având în vedere multiplele încălcări care au influențat rezultatele alegerilor. Noi ne-am lansat într-o luptă inegală, dar dreaptă”, a menționat Stanciu pe rețelele de socializare.

El ar fi „documentat mai multe cazuri” de corupere. „Și am depus sesizări la CEC, poliție, avem suficiente dovezi și argumente pentru ca acești concurenți să fie eliminați din cursă. Luptăm pentru Orhei!”, se mai arată în declarația lui Stanciu.

Menționăm că în sesizare, Stanciu a scris că „la data de 2 noiembrie 2023, la ora 15.00, Consiliul Raional Orhei, condus de gruparea Șor, a organizat un eveniment cu muzică și distracții pentru copii, oferind dulciuri gratuit, în cartierul de pe str. Vasile Lupu nr.4 din or.Orhei. Astfel se constată o manipulare prin copii cu opinia alegătorilor, luând în considerare că gruparea Șor a declarat public susținerea pentru doi concurenți electorali PP Șansă, Alexei Lungu și a PP Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Cociu Tatiana”.

Tot în această zi, a menționat Stanciu, „cu 1,5 ore mai târziu, partidul politic declarat neconstituțional Șor și rețeaua de partid teritorială și locală a celor două partide menționate supra, au organizat mai multe adunări masive, cu instalarea de ecrane led în câteva micro-sectoare ale orașului Orhei, au adus organizat autocare și microbuze destinate copiilor oameni din diferite sate ale r. Orhei și chiar alte raioane ale țării”.

La una din aceste adunări, organizată în fața Casei de Cultură din Orhei, în incinta edificiului au fost amenajate mai multe mese cu bucate și băuturi, toți oamenii veniți la adunare fiind ospătați inițial”, a precizat Stanciu în sesizare.

UPDATE: Contactată de NewsMaker, reprezentanta CEC Rodica Sîrbu a precizat că subiectul cu privire la contestația lui Sergiu Stanciu nu va fi examinat în ședința din 8 noiembrie.

***

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În municipiul Orhei, Tatiana Cociu care a participat la scrutin din partea Forței Alternative și de Schimbare a Moldovei, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a câștigat alegerile din primul tur. Aceasta a obținut 57,59% din sufragii. Pe locul doi în cadrul alegerilor, la mare distanță, s-a clasat Sergiu Stanciu – cu 17,00%. În dimineața de 6 noiembrie, Sergiu Stanciu a acuzat că alegerile ar fi fost „fraudate”.

Precizăm în acest context că pe 7 noiembrie Arina Corșicova, candidata independentă și susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală. Decizia a fost luată de Consiliul electoral de circumscripție Bălți. Vicepreședinta Partidului Schimbării Cristina Craevscaia a declarat că liderul partidului Ștefan Gligor și ex-primarul de Bălți Nicolae Grigorișin au fost cei care au depus sesizările împotriva Arinei Corșicova. Craevscaia a precizat că sesizările se referă la „numeroasele încălcări în cadrul alegerilor, care au venit din partea sateliților Partidului neconstituțional „ȘOR”. Menționăm că decizia Consiliului electoral de circumscripție Bălți nu este definitivă și poate fi contestată în instanță. Arina Corșicova a anunțat că a contestat deja decizia.

Erată. În versiunea inițială a acestei știri, NewsMaker a indicat că sesizarea depusă de candidatul PAS va fi examinată pe 8 noiembrie de CEC. Ne cerem scuze pentru confuzie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: