Se prezentau drept funcționari bancari. Trei tineri din Moldova au lăsat fără 175 mii lei mai multe persoane 
Full Article 3 minutes read

Se prezentau drept funcționari bancari. Trei tineri din Moldova au lăsat fără 175 mii lei mai multe persoane 

Membrii unei grupări au fost trimiși în judecată. Aceștia sunt acuzați că au deposedat nouă persoane de peste 175.000 lei. Oamenii legii spun că membrii grupului se prezentau în calitate de funcționari bancari pentru a deposeda victimele de banii ținuți în cont. 

Sunt vizați trei tineri de 18, 21 și 22 de ani, originari din Chișinău și Ungheni. Aceștia ar fi acționat în decembrie 2021-februarie 2022.

Schema avea la bază apelurile telefonice ale membrilor grupului, efectuate fraudulos din numele a patru bănci importante din Moldova. Tinerii se prezentau în calitate de „ofițeri de securitate pe fraude bancare”.

Motivul declarat al apelurilor era o pretinsă fraudare a conturilor bancare ale celor nouă victime. Tinerii întrebau victimele dacă cunosc persoana cu un nume inventat de ei, care ar încerca să extragă în acele momente banii de pe contul lor.

Ca și metodă de soluționare, învinuiții le cereau victimelor datele lor personale bancare confidențiale, precum data nașterii, parola secretă și codul CVV, inclusiv codurile pe care victimele le primeau pe telefon, pentru efectuarea tranzacțiilor.

În comunicarea cu victimele, aceștia foloseau ca pretext necesitatea depozitării banilor pe un alt cont, în siguranță, ori blocarea cartelei bancare, după care le trimiteau victimelor SMS cu mesaje false despre „blocarea cu succes a cartelei bancare”.

În realitate, însă, odată ce primeau de la victime datele confidențiale cerute, aceștia le accesau conturile pe paginile de internet ale băncilor sau prin aplicațiile telefonice, de unde transferau banii pe alte conturi bancare.

În unele cazuri, aceștia foloseau datele obținute fraudulos pentru generarea unui cod („cash by code” – opțiune oferită de bancă clienților) care le permitea extragerea banilor din bancomat, fără ca să dețină efectiv cartela bancară a victimei. Ulterior, aceștia transferau banii pe conturi în monede electronice – criptovalută.

În multe cazuri, victimele observau caracteristici suspecte în comportamentul învinuiților, dar după ce sesizau banca sau își verificau direct contul bancar, constatau că deja au fost deposedați de sume importante de bani.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale declară că deși tinerii nu-și recunosc vinovăția, aceasta le este demonstrată prin setul de probe administrate de oamenii legii, inclusiv declarațiile victimelor.

Potrivit legii, furtul comis de către membrii unui grup criminal este pedepsit cu închisoarea, pentru un termen de la 2 la 6 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: