Facebook/Ministerul Educației

Circa 1600 locuri vacante în școli și grădinițe. MEC lansează concurs: „Ne dorim cât mai mulți tineri”

În școlile și grădinițele din Republica Moldova sunt disponibile 1 586 de posturi didactice vacante. Cele mai multe locuri sunt pentru educatori – 291 de posturi și profesori de matematică – 224 de posturi. În acest context, pe 6 iunie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat Concursul național de repartizare a absolvenților pe funcțiile didactice vacante. Potrivit Ministerului, în anul de studii precedent, 407 tineri au fost angajați în sistemul educațional prin acest concurs.

„Ne dorim să avem cât mai mulți tineri care acceptă provocarea de a deveni cadre didactice, tineri cu vocație, tineri care tind să pună umărul la educarea viitoarelor generații. Ministerul Educației este alături de tinerii absolvenți, vrem să vă vedem în școlile noastre și suntem gata să vă oferim tot suportul necesar. Încercați, aveți încredere și realizați-vă visurile”, a declarat ministrul Dan Perciun. 

Locurile vacante

Pentru anul de studii 2025–2026, în școlile și grădinițele din țară sunt disponibile 1586 de posturi didactice vacante.

Potrivit Ministerului Educației, cele mai multe locuri vacante sunt oferite pentru: educatori – 291 de posturi; profesori de matematică – 224 de posturi; profesori de limba și literatura română – 115 de posturi; profesori de fizică – 107 posturi; învățători – 102 posturi. Lista completă, care include și distribuirea posturilor pe instituții și discipline, este disponibilă aici.

Cum și cine se poate înscrie la concurs

Înscrierea se face prin completarea unui formular online disponibil pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării. Termenul-limită pentru înscriere la concurs este 22 iunie 2025. Rezultatele vor fi anunțate pe data de 1 iulie 2025. Potrivit secretarului general al Ministerului Educației Galina Rusu, fiecare candidat poate selecta mai multe posturi pentru care dorește să concureze, dar va fi repartizat pe o singură funcție didactică vacantă, în funcție de opțiuni, profilul profesional și necesitățile instituțiilor.

Concursul se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, aflați la început de carieră în domeniul educațional. Pot depune dosarele de participare: absolvenții colegiilor pedagogice care au obținut diplome de studii profesionale în formarea educatorilor sau a învățătorilor; absolvenții programelor de licență sau master din domeniul Științe ale Educației; persoanele care au finalizat studii în domenii conexe disciplinelor școlare (ex: fizică, limbi străine, istorie etc.), cu condiția să fi urmat un modul psihopedagogic de minimum 60 de credite; absolvenții instituțiilor de învățământ din străinătate, cu diplome recunoscute conform legislației naționale.

Ce oferă statul

Ministrul Dan Perciun a declarat că statul oferă „sprijin financiar consistent și pe termen lung pentru tinerii care aleg să devină profesori”. Printre facilitățile oferite se numără: indemnizație unică de angajare în valoare de 200.000 de lei pentru absolvenții de licență sau master în domeniul Educației sau în domenii conexe cu module pedagogice; 160.000 de lei pentru absolvenții colegiilor pedagogice și ai instituțiilor recunoscute din străinătate. Plata se face în două tranșe: 50% după 6 luni de activitate efectivă și restul după 18 luni.

Totodată, tinerii specialiști beneficiază de o normă didactică redusă cu 25% în primii 5 ani de activitate, dar și de o compensație anuală de 4000 de lei pentru achiziționarea de materiale și echipamente didactice. Persoanelor care se angajează în mediul rural sau în centre raionale, li se oferă: 1000 de lei lunar pentru chirie; 3000 de lei anual pentru cheltuieli pentru energia electrică și termică.

Potrivit Ministerului, un alt avantaj al activității în școli și grădinițe este concediul anual de până la 62 de zile calendaristice, mai mare decât media altor domenii.

Ministerul Educației a raportat că, în anul de studii precedent, 407 tineri au fost angajați în sistemul educațional prin acest concurs, în creștere cu 10% față de anul 2023–2024 și cu 30% față de media ultimilor 5 ani. Totodată a menționat că, în anul curent, 493 de elevi vor absolvi colegiile pedagogice, iar 881 de studenți vor finaliza studii universitare în domeniul Științelor educației. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: