Se simte vinovat Andrei Spînu că moldovenii achită azi un preț mare pentru gaz? Răspunsul fostului ministru 
Full Article 3 minutes read

Se simte vinovat Andrei Spînu că moldovenii achită azi un preț mare pentru gaz? Răspunsul fostului ministru 

Fostul ministru al Infrastructurii Andrei Spînu a dat de înțeles că nu se simte vinovat de faptul că moldovenii achită astăzi un preț mare pentru gaz. Potrivit lui Spînu, el este responsabil de două lucruri – că a „scăpat țara de influența Federației Ruse în sectorul energetic” și a „trecut țara prin două cele mai complicate ierni de la independența noastră”. Ce ține de gaz, Spînu a precizat că Moldova l-a cumpărat, în comparație cu alte țări europene, „la prețuri mult inferioare”. 

Actualul secretar general al Președinției a fost întrebat dacă se simte responsabil, poate vinovat, de faptul că cetățenii Republicii Moldova astăzi achită în continuare un preț foarte mare pentru gaz.

Eu mă simt responsabil de două lucruri: că am scăpat țara de influența Federației Ruse în sectorul energetic și o spun cu toată încrederea, Moldova nu mai este dependentă sau poate fi șantajată în halul care a fost șantajată de Federația Rusă până la Guvernul în care am făcut parte. Și doi, eu mă simt responsabil că am trecut țara prin două cele mai complicate ierni de la independența noastră„, a menționat Spînu, la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Revenind la întrebarea prezentatorului, Spînu a adăugat: „La noi este o vorbă: după război, mulți eroi. Am să rog pe toți cei care se expun la acest subiect să nu o facă pe eroii neștiind sau neintrând în toate detaliile și situațiile complicate la care am fost noi supuși în toamna anului trecut. (…) A fost o perioadă foarte complicată, noi nu mai suntem acum în situația asta”, a menționat el.

Cu referire la prețurile la gaz, Spînu a menționat: „Dacă comparăm cu prețurile cu care au cumpărat alte țări europene, noi am cumpărat la prețuri mult inferioare: 1000, 1100, 900 și ceva, 800 și ceva”.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.

Pe 2 mai 2023, premierul Dorin Recean a spus că în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz. „Aveți promisiunea mea că în noul sezon vom intra cu tarife mai mici”, a menționat Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: