Se va scumpi pâinea în Moldova? Cum iarna blândă ar putea să influențeze asupra prețurilor
Full Article 3 minutes read

Se va scumpi pâinea în Moldova? Cum iarna blândă ar putea să influențeze asupra prețurilor

Producătorii agricoli din Moldova sunt îngrijorați de faptul că anul acesta, din cauza iernii blânde și fără zăpadă, vor fi recolte sărace, inclusiv de cereale. NM a analizat împreună cu experții cum se va răsfrânge vremea asupra recoltelor și dacă ne așteaptă cumva creșterea prețurilor la pâine.

Vasile Mârzenco, președintele Asociației Naționale a Fermierilor, a menționat pentru NM că nu-și amintește ca la mijlocul iernii să fie temperaturi cu plus. „Și aceasta nu e de o zi sau două, ci de câteva săptămâni deja. Dacă nu vor fi precipitații, va avea de suferit dezvoltarea biologică a plantelor. Pământul și așa e uscat”, a subliniat Mârzenco. El a mai presupus că și în lunile aprilie-mai vor fi puține precipitații, „așa cum e de obicei” în Moldova. Pentru ca să nu ne facem griji din cauza unor astfel de situații, „ar trebui să se dezvolte sistemul de irigații”, a adăugat el.

Viorel Chivriga, expert în agricultură, consideră, la rândul său, că iarna blândă ar putea să se răsfrângă nu doar asupra volumului producției agricole, dar și a calității  acesteia. „În sol este insuficiență de umiditate. Din cauza lipsei de precipitații, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bolilor culturilor cerealiere. Ar putea apărea o situație destul de neplăcută”, a menționat expertul.

Potrivit afirmațiilor Alionei Mandati, președintele întreprinderii „Domulterra”, există un risc major că recolta din acest an va fi slabă”. „Recoltele ar putea fi diminuate și de înghețurile de primăvară. Firește, reducerea recoltelor se va răsfrânge asupra prețului”, a spus Mandati. În opinia sa, pâinea se va scumpi și în cazul în care se va încerca să se compenseze insuficiența de cereale prin import, pentru că în prețul acestora vor fi incluse „cheltuielile pentru logistică și TVA”. Mandati susține însă că „e prematur să se facă” prognoze exacte ale recoltelor și prețurilor.

Nici Mârzenco nu a făcut prognoze, menționând că despre recolte și prețuri se va putea vorbi mai clar „aproape de vară”.

Viorel Chivriga, la rândul său, consideră că prețul pâinii, chiar și în cazul unei recolte scăzute, se va majora nesemnificativ. „Ce-i drept, aici este un mic detaliu care ar putea influența situația. Insuficiența produselor poate fi completată mereu prin import. Însă o asemenea situație meteo se atestă nu numai la noi, ci și în toată regiunea. Inclusiv în Ucraina, care este cel mai mare jucător pe piața culturilor cerealiere, precum și în România”, a menționat Chivriga.

Ministerul Agriculturii a refuzat să ofere prognoze la această etapă. Vasile Șarban, șef de direcție din cadrul ministerului, a precizat pentru NM că deocamdată nu există „o informație exactă despre starea semănăturilor”. Șarban a spus că deocamdată, fermierii „nu doresc să-și asigure suprafețele însămânțate”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: